Policija ne želi razkriti, koga sumijo, da je Žištovi izdal, da bo potekala preiskava. Foto: Ergyn Žječi
Policija ne želi razkriti, koga sumijo, da je Žištovi izdal, da bo potekala preiskava. Foto: Ergyn Žječi

Zoper policiste, za katere obstaja sum, da so kršili varnostno politiko policije, se lahko uvede tudi postopek vmesnega varnostnega preverjanja, če pa se sum potrdi, pa lahko izgubi dovoljenje za dostop do tajnih podatkov, so sporočili s policije. Temu sledi tudi odvzem policijskih pooblastil, so dodali.

Za primere odtekanja informacij imajo organizirano tudi službo, pristojno za notranjo varnost. Ta skrbi za zagotavljanje notranje varnosti policije in za preprečevanje ter odkrivanje kaznivih dejanj delavcev policije in za preverjanje njihovega etičnega ravnanja. Pri tem v policiji velja kriterij ničelne tolerance, so navedli na policiji.

Policija: Ne pritiskamo na novinarje
Zaradi suma, da je eden izmed policistov novinarki Večera Damjani Žišt vnaprej razkril čas hišne preiskave pri obrambnem ministru Romanu Jakiču, je posebni oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki deluje pri specializiranem državnem tožilstvu, začel notranjo preiskavo. Ker upravičeno sumijo, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, so celotno zadevo odstopili posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva RS. Pri tem pa na policiji ne želijo povedati, ali je oseba, ki naj bi storila kaznivo dejanje, znana ali ne.

Ker je policija v omenjenem primeru izvedla tudi nekatera dejanja zunaj policije - med drugim je zaslišala Žištovo, nekatere medije pa pozvala, naj ji posredujejo določene podatke - na policiji pojasnjujejo, da to ne pomeni izvajanja pritiska na delo novinarjev. "Jasno je, da novinarji pri svojem delu pridobivajo informacije od svojih virov. Za nas pa ni sprejemljivo kakršno koli odtekanje podatkov, ki bi lahko škodovalo našim postopkom v konkretnih primerih," so še dodali.