Cekuta še pred kratkim o kreditu ni vedel nič. Foto: MMC RTV SLO
Cekuta še pred kratkim o kreditu ni vedel nič. Foto: MMC RTV SLO
Oklepnik
Cekuta zdaj zatrjuje, da so ga Finci spraševali o transakcijskih manevrih SDS-a. Foto: EPA

Kot je Cekuta povedal za Delo, je bilo poročanje o 1,4 milijona evrov visokem dolgu banki napačno, izviralo pa je iz napačnega obvestila, ki ga je prejel od banke, ko ga je ta opozarjala, da zamuja z obrestmi. Medtem so se, pojasnjuje Cekuta, pri njem oglasili kriminalisti in mu omenjeno obvestilo odnesli, sledilo pa je novo obvestilo, v katerem ga je banka seznanila, da je bilo prejšnje brezpredmetno. To naj bi z dokumenti potrdil tudi predstavnik banke, ki je izjavil še, da na račun Cekute nakazil iz Patrie ni bilo, prav tako naj ta ne bi bila porok za kredit. Tudi Cekuta dodaja, da denar vsekakor nima zveze s Patrio.

Kot je še razvidno iz bančnega dokumenta, naj bi Cekuta pri Steiermärkische Sparkasse kredit vzel 13. decembra 2006. Sam sicer zatrjuje, da je kredit vzel že prej in da je bil na ta datum le reaktiviran.

"Pogodbe s Patrio ni bilo"
Cekuta je poudaril še, da je edino pogodbo, povezano z nakupom osemkolesnikov leta 2004, podpisal s podjetjem Riedl Handelgeschäft, ničesar pa ni podpisal s Patrio. Kot je dejal, mu je bilo tedaj pač predstavljeno, da je vozilo svarun najboljše v svojem razredu, zaradi česar je pač verjel, da bo tudi izbrano in bo na račun tega dobro zaslužil.

A z druge strani Cekuto bremeni izjava Patriine predstavnice za stike z javnostmi Satu Palm, ki je za STA potrdila, da je imel Cekuta z njimi sklenjeno pogodbo med majem 2004 in decembrom 2006.

Kaj je Cekuta glede kredita še pred kratkim povedal v intervjuju za MMC, preberite tukaj.

Od Riedla prejel 340.000 evrov, preostalo še čaka
Kot še priznava Cekuta, je v času pogodbe z Riedlovim podjetjem prejemal po 4.000 evrov na mesec, od Riedla pa je februarja 2004 prejel okoli 340.000 evrov, pri čemer pa naj bi bilo to le okoli 30 odstotkov zneska, ki mu pripada po svetovalni pogodbi; preostalo naj bi mu Riedl še dolgoval.

"Spraševali so me o poteh finskega denarja v SDS"
Cekuta je komentiral tudi svojo vlogo v t. i. štabnem dokumentu, kot ga je imenoval predsednik SDS-a Janez Janša. Dejal je, da sicer ne razume, kaj je Janša mislil s štabnim dokumentom, povedal pa je, da je v dokumentu, ki ga je napisal skupaj z Reijem Niittynenom, zbiral splošne informacije. Patrii je tako povedal, kakšna politična struktura je v Sloveniji, kakšna je struktura vlade, kje zemljepisno se nahaja obrambno ministrstvo, kako naj napišejo pismo za uradni sprejem in podobno.

Dodal je, da vse skupaj sploh ni orožarska afera, ampak gre za državni nakup vojaške opreme, ki je zaznamovan tudi v proračunu.

Na vprašanje časnika, ali je Patrio zanimalo, kako priti do Janeza Janše, je odgovoril, da neposredno ne. Ob tem se je vprašal, zakaj Janša zvrača pozornost nanj. Dodal je, da je bilo na njegovem zaslišanju največ vprašanj povezanih s transakcijskimi manevri v SDS-u oziroma "o poteh finskega denarja v omenjeno stranko".