Vlada ne bo nikogar pahnila pod rob preživetja, zagotavlja premier. Foto: BoBo
Vlada ne bo nikogar pahnila pod rob preživetja, zagotavlja premier. Foto: BoBo
Cerar pravi, da mu za zdaj ni znana nobena razprava, ki bi bila namenjena kakršnemu koli dodatnemu dvigu DDV-ja. Foto: BoBo
Vlada popušča, kaj pa prihranki?

Cerar se je v Mariboru odzval na kritike vladnih potez, natančneje nesprejetja davka na sladke pijače in nižanja povprečnin občinam. Dodal je, da manipulacije, ki se o tem pojavljajo v zadnjem času, presegajo že vsako mero.

S sindikati je vlada vodila konstruktiven dialog, ki je bil na trenutke sicer nekoliko napet, je dejal premier. A dogovor je bil dosežen, zato Cerar pričakuje, da se bo to zgodilo tudi z občinami. Upa, da bo tudi vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) - to je zaradi sporazuma vlade s sindikati pred dobrim tednom zapustilo pogajanja o socialnem sporazumu - spoznalo, da lahko tudi z njimi najdejo primerne rešitve, če bodo le sposobni dokazati, da so zmožni dialoga.

Cerar: Ali se v GZS-ju zavedajo stanja?
"Ne vem, ali se predstavniki gospodarske zbornice ali kdo drug, ki na neki divji način kritizirajo vlado, zavedajo, v kakšno stanje je bila ta država pripeljana. Vlada se s tem ukvarja več kot dva meseca. Menim, da zelo učinkovito, in mislim, da moramo samo skupaj nadaljevati po tej poti," je dejal Cerar.

Rešitve se da namreč najti skozi socialni dialog, ne pa tako, da nekdo postavlja ultimate, ali z neresnicami o tem, kaj se dogaja, zavaja javnost, meni premier, ki je prepričan o uspešnosti svoje vlade. Ta bo po njegovem mnenju dosegla tiste javnofinančne učinke, ki jih mora Slovenija doseči zaradi sebe in zaradi zavez, ki jih je dala Evropski uniji.

"Vlada ne bo nikogar pahnila pod rob preživetja"
Vlada po Cerarjevih zagotovilih išče rešitve, ki bodo konstruktivne in ne bodo nikogar pahnile pod rob preživetja oziroma normalnega delovanja, ki pa bodo hkrati omogočile, da preživi tudi država.

Na četrtkovi seji vlade bodo zaokrožile nekatere temeljne usmeritve v povezavi s proračunom za naslednje leto, je dejal. A o rebalansu bodo odločali šele v januarju, zato pogajanja z občinami in drugimi segmenti družbe še vedno potekajo. Zdaj se dogovarjajo z občinami in Cerar je prepričan, da bodo pogajalci tudi tukaj dosegli konstruktivne rešitve.

Dviga DDV-ja naj ne bi bilo
Cerar je še zavrnil namigovanja o tem, da naj bi vlada razmišljala o novem dvigu davka na dodano vrednost za pol odstotne točke. Dejal je, da mu za zdaj ni znana nobena razprava, ki bi bila namenjena kakršnemu koli dodatnemu dvigu DDV-ja.

Vlada popušča, kaj pa prihranki?