Miro Cerar in Massimiliano Fedriga. Foto: MMC RTV SLO/Lionella Pausin Acquavita
Miro Cerar in Massimiliano Fedriga. Foto: MMC RTV SLO/Lionella Pausin Acquavita

Slovenija bo podprla vsako stališče, ki ga bo za uresničevanje zaščitnega zakona oblikovala manjšina. Cerar se je zavzel tudi za to, da bi ob skorajšnji stoletnici požiga Narodnega doma čim prej prišlo do njegove vrnitve slovenski manjšini, o čemer bo prav tako govoril z italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiem, s katerim se bo srečal na začetku decembra. Kot je povedal, je prišlo do pozitivnih premikov, zdaj pa so v fazi uresničevanja dogovorov v praksi.

Kot je dejal predsednik deželnega odbora Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga dežela pri prenosu Narodnega doma ne igra neposredne vloge, se pa po njegovih besedah zavzemajo za čimprejšnjo rešitev.

Tema pogovora je bilo vprašanje politike do prebežnikov. Cerar je povedal, da opažajo povečan priliv prebežnikov prek meje s Hrvaško, da pa Slovenija dobro nadzira schengensko mejo ter tudi intenzivira odnose z Italijo v smislu skupnih obmejnih patrulj. "To nameravamo nadaljevati in verjamem, da vse to dokazuje ne samo, da resno pristopamo k preprečevanju nezakonitih migracij, ampak tudi učinkovito zagotavljamo varovanje schengenskega območja," je poudaril zunanji minister. Kot je poudaril, ni potrebe po vzpostavitvi kakršnega koli nadzora na slovensko-italijanski meji.

Fedriga je ocenil, da bi se morale evropske institucije, predvsem Frontex, resno angažirati v pomoč vsem državam na balkanski migrantski poti. Kot je poudaril, njihov namen ni začasna ukinitev schengena, drži pa, da bi morala Evropska unija vložiti vse napore v to, da ne bi bilo treba niti razmišljati o tej opciji.

EU in Srbija podpisala sporazum o nadzoru meja

Evropska unija in Srbija sta podpisali sporazum o sodelovanju evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex pri nadzoru srbskih meja z EU-jem. Frontex bo Beogradu v regijah ob meji z državami EU-ja pomagal pri upravljanju meja, izvajal skupne operacije in nameščal svoje pripadnike. Srbija, ki se trenutno pogaja o vstopu v Unijo, meji na Bolgarijo, Romunijo, Madžarsko in Hrvaško. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, ki je v imenu Evropske komisije podpisal sporazum, se je ob tem zahvalil Srbiji za njene napore in zavezanost k tesnejšemu sodelovanju z EU-jem pri upravljanju meja in migracij. "To je v interesu Srbije in EU-ja. Z danes podpisanim sporazumom dodatno krepimo naše odnose z zahodnobalkanskimi partnericami in približujemo soseščino bližje EU-ju," je poudaril.

Nova Gorica in Gorica kandidirata za EPK
Cerar je podprl tudi skupno kandidaturo Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture (EPK), za kar sicer v Sloveniji kandidira tudi Piran. Cerar bo tako v okviru vlade predlagal podporo omenjeni kandidaturi obeh mest ob meji. Projekt je pozdravil tudi Fedriga, ki je poudaril, da bi bil to prvi primer do zdaj, ko bi za EPK izbrali dve mesti iz dveh držav.

Srečanja skupnega odbora potekajo enkrat letno, naslednje bo v Furlaniji - Julijski krajini.

Slovenija proti uvedbi nadzora na zahodni meji