Črnkovič je dejal, da je bila ponudba, ki so jo dali na razpisu, daleč najugodnejša, tako po ceni in kakovosti kot po deležu, ki ga bodo v tem poslu imela slovenska podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Črnkovič je dejal, da je bila ponudba, ki so jo dali na razpisu, daleč najugodnejša, tako po ceni in kakovosti kot po deležu, ki ga bodo v tem poslu imela slovenska podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Milan M. Cvikl
Cviklu je Črnkovič dejal, da so vse, za kar so se obvezali, tudi izvedli, a se tega ne da narediti v enem letu, kot to zahtevajo. Foto: RTV SLO

Ivan Črnkovič je pojasnil, da je Prebil član upravnega odbora podjetja Viator & Vektor, ki je lastnik Sistemske tehnike in jo je Patria premagala na razpisu za nakup oklepnikov. Odgovorne na Patrii Črnkovič zato nagovarja, da sprožijo tožbo, saj meni, da je šlo za industrijsko špijonažo.

Črnkovič: Pogodba vsebovala tehnične rešitve zaupne narave
Predsednik komisije Milan M. Cvikl je zanikal, da bi imel Prebil vpogled v celotno dokumentacijo, vpogled je imel le v obe ponudbi in pogodbo med Rotisom, Patrio in Morsom. Črnkoviča je ob tem vprašal, ali tehnični del pogodbe vsebuje karkoli takšnega, kar bi vsebovalo tehnične rešitve zaupne narave, in Črnkovič je odgovoril, da pogodba takšne rešitve vsebuje.

Ivan Črnkovič je dodal, da je bila ponudba Rotisa in Patrie za oklepnike daleč najboljša, zato je bila tudi izbrana na razpisu. Rotis je namreč že pred letom 2004 deset let sodeloval z ministrstvom za obrambo, zato so vedeli, bilo pa je znano tudi javno, da bo Mors kupoval lahke oklepnike.

Črnkovič: Do zdaj smo izvedli vse, kar smo obljubili
Ker so posel želeli dobiti, so že leta 2004 navezali stik s Patrio. Tudi Finci so iskali podjetje, ki bi v Sloveniji ponujalo njihove proizvode, zato so leta 2005 podpisali pogodbo. Nato pa so začeli delati za razpis ministrstva.

Črnkovič je dejal, da je bila ponudba, ki so jo poslali na razpis, daleč najugodnejša, tako po ceni in kakovosti kot po deležu, ki ga bodo v tem poslu imela slovenska podjetja. Predsedniku komisije Milanu M. Cviklu je dejal še, da so vse, za kar so se obvezali, tudi izvedli, a se tega ne da narediti v enem letu, kot to zahtevajo. Vprašajo naj ga leta 2014, ali so izvedli vse ali ne, je še dodal.

Zakaj razlika v ceni in konfiguraciji?
Cvikla je še zanimalo, zakaj sta cena in konfiguracija vozil drugačni, kot je bilo zapisano v ponudbi in zakaj so roki dobav za 14 odstotkov daljši, kot so bili predvideni v ponudbi. Črnkovič je dejal, da je ministrstvo med pogajanji, ki so trajala eno leto, spremenilo svoje želje, zato so pripravili več ponudb, o katerih so se nato pogajali.

Obrambni minister se je opravičil
Pred komisijo bi moral kot priča nastopiti tudi obrambni minister Karl Erjavec, a se je zaradi ministrskega sestanka držav članic Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi, ki poteka v Bolgariji, opravičil. Erjavec naj bi bil zaslišan v četrtek.