Zmogljivosti za 18. bataljon bodo po Erjavčevih besedah skušali zagotoviti drugje. Foto: MMC RTV SLO
Zmogljivosti za 18. bataljon bodo po Erjavčevih besedah skušali zagotoviti drugje. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec za MMC: Oklepnikov ne bo

Kot je za MMC pojasnil Erjavec, nakup transportnega letala, za katerega so se pogajanja že začela, ostaja v načrtu. Večji del kupnine (13 milijonov evrov) za transportno letalo ne bo plačan letos, ampak šele prihodnje leto, je dejal minister.

Obrambno ministrstvo bo kupilo inkubatorje
Zaradi rebalansa se bo ministrstvo za obrambo odpovedalo nakupu težkih izvidniških vozil RKB, se pa že pogovarjajo o tem, da bi te oklepnike najeli. Nekaj denarja bodo prihranili z odlogom nadgradnje helikopterjev in letališča Cerklje.

Skupaj bodo tako prihranili 29 milijonov evrov vojaških sredstev, še dodatne tri milijone pa bo z varčevalnimi ukrepi prispeval upravni del Morsa. Od tega denarja bodo cela dva milijona podarili ministrstvu za zdravje za nakup inkubatorjev.

Minister Erjavec je sicer na tiskovni konferenci, poleg oklepnikov RKB naštel še dodatne načine, kako in koliko bodo prihranili: 13 milijonov z odlogom plačila transportnega letala, 6 milijonov pri (ne)nadgradnji helikopterjev, 3 milijone bo odstopil center za upravljanje z ognjem, - 1 milijon pri (ne)nadgradnji letališča Cerklje, 1,5 milijona pri napovedani postavitvi ograj ob vojaških objektih, 0,5 milijona z varčevanjem pri nakupu avtobusov, kombijev ...:

V četrtek je namreč premier Janez Janša napovedal rebalans proračuna v višini 60 milijonov evrov, od tega naj bi šlo 30 milijonov evrov na račun obrambnega ministrstva. Devet težkih vozil, ki se jim Slovenska vojska zaenkrat odpoveduje, je bilo namenjenih 18. bataljonu za radiološko, kemično in biološko obrambo, dodeljena pa bi bila zavezniškim odzivnim silam.

Erjavec za MMC: Oklepnikov ne bo