Vrtec. Foto: BoBo
Vrtec. Foto: BoBo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Besedilo je dostopno na portalu eDemokracija, kjer lahko tudi oddate pripombe. Javna razprava bo potekala do 25. septembra.

Za 20 odstotkov višji dodatek

Zdajšnja ureditev določa, da se znesek otroškega dodatka za predšolske otroke, mlajše od štirih let, ki niso vključeni v predšolsko vzgojo, poveča za 20 odstotkov. Po navedbah predlagatelja ni več razloga za to povišanje, saj je v zadnjih letih v vrtcih dovolj prostora.

Napoved na odboru, kjer so obravnavali romsko tematiko

Sorodna novica Odbor podprl priporočila vladi glede romskih vprašanj. Izredna seja bo v četrtek.

Predlog črtanja tega člena je sicer državni sekretar na ministrstvu Dan Juvan napovedal konec avgusta na odboru DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na katerem so člani razpravljali o priporočilih vladi o romskem vprašanju. Kot je takrat dejal Juvan, je ta ukrep preživet in nestimulativen. "Še posebej romski otroci morajo čim prej v vrtec, da osvojijo jezik in druge socializacijske veščine in znanja," je povedal.

Širitev pravice do dodatka za veliko družino

Poleg tega ministrstvo predlaga pravico do dodatka za veliko družino tudi za drugo osebo, če ima z otroki stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji. Do zdaj rejniki niso bili upravičeni do tega dodatka, razen če so imeli vsaj tri otroke iz iste družine. Kot so pojasnili na ministrstvu, ima rejnik največkrat kakšnega svojega otroka in kakšnega otroka, ki je v rejništvu. Tudi taka družina po mnenju predlagatelja šteje za veliko družino.

Ministrstvo še predlaga, da ima rejnik otroka, ki je že dopolnil osem let in je mlajši od 15 let, pravico do starševskega dopusta v trajanju 15 dni. Do zdaj ti rejniki niso imeli te pravice, vendar je po oceni predlagatelja prav tako za starejše otroke pomembno, da z rejnikom lahko navežejo prvi stik, se z njim spoznajo in nanj navadijo, so zapisali na ministrstvu.

Dodali so še določbo, da center za socialno delo po uradni dolžnosti določi dodatek za veliko družino tudi za družine z vsaj tremi otroki, ki so upravičeni do državne štipendije, ne le otroškega dodatka, kot velja zdaj. Tako družini, ko ne bo več upravičena do otroškega dodatka, ne bo treba vložiti vloge za ta dodatek, ampak bo center na podlagi upravičenosti do državne štipendije o tem odločil po uradni dolžnosti.

Ministrstvo in center bosta lahko osebne podatke o številki transakcijskega računa, statusa računa in datumu zaprtja pridobivala tudi iz Ajpesa, so še zapisali v predlogu.