Damijan se zavzema tudi za zvišanje delovne dobe. Foto: RTV SLO
Damijan se zavzema tudi za zvišanje delovne dobe. Foto: RTV SLO
Enotna davčna stopnja še nima velike podpore med prebivalstvom. Foto: RTV SLO

Po Damijanovem mnenju je bolje, da to storimo med prvimi v Evropi kot pa zadnji.

O konkretnih predlogih reform ni želel govoriti, napovedal pa je, da bodo predlagali uvedbo enotne davčne stopnje, umik države iz gospodarstva in privatizacijo državnih podjetij. Odbor bo do konca meseca pripravil koncept reform, po potrditvi na vladi pa jih bo podrobneje opredelil.

Davčno reformo je treba izvesti pravilno
Damijan je poudaril, da je treba takšno reformo davčnega sistema pravilno izvesti, sicer se lahko poveča socialna nepravičnost. Napovedal je, da bo njihov predlog zagotovil večjo davčno pravičnost, večjo transparentnost, manjšo administrativno zapletenost in izločitev socialnih ciljev iz davčnega sistema.

Ljudje morajo postati bolj odgovorni za svojo usodo
Vodja odbora za reforme je dejal tudi, da bi z uvedbo enotne davčne stopnje med drugim omogočili znižanje stroškov dela, ki so v Sloveniji po njegovih ugotovitvah katastrofalno visoki. To je treba spremeniti, sicer bo brezposelnih še več. Ob tem je dejal tudi, da je treba tudi spremeniti miselnost ljudi, ki morajo postati bolj odgovorni za svojo usodo.

Za delnice Mercatorja bi dobili več s prodajo na borzi
Damijan se je zavzel za transparenten način umika države iz gospodarstva. Odbor za reforme bo predlagal privatizacijo državnih podjetij ter umik Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) iz večine slovenskih podjetij. O prodaji delnic Mercatorja, ki sta jo Kad in Sod izvedla prejšnji teden, je Damijan dejal, da bi s prodajo na borzi lahko iztržila več.