Uprava na čelu s Tomislavom Nemcem je svoje delo začela pred dvema letoma. Foto: MMC RTV SLO
Uprava na čelu s Tomislavom Nemcem je svoje delo začela pred dvema letoma. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na razrešitev uprave Darsa

Razrešeni člani uprave Boštjan Rigler, Aleš Hojs, Jan Žan Oplotnik, delavski direktor Alojz Ratajc in predsednik Tomislav Nemec naj bi v zameno prejeli za šest povprečnih mesečnih plač odpravnine. Predlog nadzornikov pa mora potrditi še vlada.

Vršilka dolžnosti predsednika uprave bo do izbire novega prvega upravnika Mateja Duhovnik, ki je dejal, da je uprava že podpisala pogodbo o prenehanju njihovega mandata. Nadzorniki bodo tako to gradivo v četrtek poslali na vlado in ji predlagali, da upravo razreši, je pojasnila. Po njenih besedah bodo razrešeni člani v obdobju po sklepu vlade v delovnem razmerju še toliko časa, da lahko normalno predajo posle in izkoristijo letne dopuste.

Še več ugibanj o Nemčevem nasledniku
Ugibanja o zamenjavi Darsove uprave so se pojavljala že od konca lanskega leta, pred tedni pa so lastniki spremenili statut družbe, ki omogoča enočlansko upravo. Med kandidati za vodenje Darsa se po pisanju medijev neuradno že omenjata predvsem nekdanji prvi mož družbe Rajko Siročič in nekdanji predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može. Po drugi strani pa se pojavljajo tudi govorice, da bo do imenovanja novega prvega moža s pomočjo javnega razpisa Dars vodila prav predsednica nadzornega sveta Mateja Duhovnik.

Nemec na Darsu zaposlen za nedoločen čas
Radio Slovenija pa je ob tem poročal tudi o številnih nepravilnostih pri pogodbi o zaposlitvi, ki jo je Tomislav Nemec sklenil z Darsom - podpisal je namreč individualno pogodbo za nedoločen čas, čeprav je imenovan za mandat. Poleg tega še vedno velja tudi pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas na upravni enoti Ljutomer.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je razložila, da se je za to izvedelo, ko je Nemec želel skleniti aneks k pogodbi, za katero do tedaj ni vedel nihče. Pri tem ugotavlja, da "gre za privilegiran položaj". Zdajšnja uprava je svoj položaj na vrhu Darsa zasedla leta 2007, ko je prometni minister postal Radovan Žerjav.

Odzivi na razrešitev uprave Darsa