Dars mora namestiti še pet naletnih mehov. Foto: BoBo
Dars mora namestiti še pet naletnih mehov. Foto: BoBo

Na avtocestnem omrežju v Sloveniji je 20 predorov, pri čemer so odstavne niše zaradi velike dolžine predorov urejene v šestih, in sicer v predorih Karavanke, Šentvid, Kastelec, Dekani, Trojane in Jasovnik, so pojasnili na Darsu.

Od skupno 24 načrtovanih so 19 naletnih mehov namestili v predorih Kastelec, Dekani, Trojane, Jasovnik, Šentvid v smeri proti Primorski ter v Karavankah. V slednjem so mehovi v vseh štirih nišah ob enem smernem vozišču, medtem ko bodo v štiri niše ob drugem smernem vozišču še nameščeni. V prihodnjih tednih nameravajo blažilnike namestiti še v nišo predora Šentvid v smeri Gorenjske ter v štiri niše predora Karavanke.

Dars je sicer izvajalca, ki namešča naletne mehove, izbral na javnem razpisu leta 2012, vendar je izbira zaradi pritožb postala pravnomočna šele lani. Za dobavo in vgraditev blažilnikov je izbral podjetje Petrič iz Ajdovščine, s katerim je lani sklenil pogodbo v vrednosti 163.920 evrov.

Eden izmed blažilnikov trkov je do zdaj že preprečil prometno nesrečo z najhujšim izidom. 29. januarja je namreč voznik trčil v blažilnik v drugi niši predora Trojane. A so ga k sreči še živega prepeljali v ljubljanski klinični center, so še navedli na Darsu.