Davorin Kračun je veteran slovenske politike, saj je bil minister v drugi in tretji slovenski vladi, ki ju je vodil Janez Drnovšek. Foto: BoBo
Davorin Kračun je veteran slovenske politike, saj je bil minister v drugi in tretji slovenski vladi, ki ju je vodil Janez Drnovšek. Foto: BoBo

Kračun že drugič kandidira za predsednika fiskalnega sveta, saj mu marca lani ni uspelo dobiti potrebne dvotretjinske podpore državnega zbora. Prvič pa kandidirata Tomaž Perše iz finančne uprave in Alenka Jerkič iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju. Mandat fiskalnega sveta sicer traja pet let.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je ob tem izrazila upanje, da bo državni zbor o kandidatih glasoval že na naslednji seji. Potrdila je, da je že obiskala posamezne poslanske skupine, kjer so potekali konstruktivni pogovori, glede na "ton, v katerem so pogovori potekali", pa pričakuje podporo poslancev državnega zbora.

Nekdanji minister in veleposlanik
Kračun ima doktorat iz družbenih znanosti s področja ekonomije, magisterij iz ekonomskih znanosti in univerzitetno diplomo Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Sicer pa je bil aktiven tudi v politiki in bil med drugim minister v drugi in tretji slovenski vladi, ki ju je vodil Janez Drnovšek, ob prelomu tisočletja pa je bil tudi veleposlanik v ZDA.

Perše je ekonomist, trenutno zaposlen na finančni upravi, v preteklosti pa je bil med drugim namestnik generalne direktorice in v. d. generalnega direktorja Davčne uprave RS. Po mnenju ministrice za finance ga odlikuje predvsem poznavanje prihodkovne strani javnih financ. Alenka Jerkič je zaposlena na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju, kjer je odgovorna za finančno in javnofinančno področje in v tem kontekstu je sodelovala tudi pri oblikovanju evropskih fiskalnih pravil.

Četrti poskus sestave sveta
Slovenija bi morala fiskalni svet dobiti še pred koncem leta 2015, potem ko je DZ poleti tistega leta sprejel izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu. Njegova naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom. Svet bo pripravljal oceno upoštevanja fiskalnega pravila za predlog državnega proračuna in rebalansov. Svet bo nadzoroval tudi občinske proračune ter pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Na tokratni četrti javni razpis so se sicer prijavili trije kandidati za predsednika in sedem kandidatov za člane fiskalnega sveta. Na prvih dveh razpisih vlada ni našla ustreznih kandidatov, kandidati, ki so bili izbrani na tretjem razpisu, pa niso dobili dvetretjinske podpore.