Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Dokler se predsednik vlade Robert Golob ne bo udeležil seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), do takrat ni pričakovati vsebinske razprave, so odločni predstavniki delodajalcev. Tudi sindikati pričakujejo udeležbo predsednika vlade. Sindikati in delodajalci so tokrat enakega mnenja.

"Želimo socialni dialog v teoriji, ne izvajamo pa ga v praksi," poudarja predsednik Združenja delodajalcev Marjan Trobiš.

"Zdi se, da želi vlada doseči velike učinke, česar pa dialog ne prenese, dialog je vendarle dialog in ne monolog," pravi predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič.

Dejstvo je, da polovico mandata pod prejšnjo Janševo vlado socialnega dialoga ni bilo. Pred slabim letom dni je predsednik vlade Golob na seji, ko je bil dialog znova vzpostavljen, napovedal, da želi znotraj socialnega dialoga poiskati širši konsenz o tem, kam želimo kot družba.

"Takrat se je opravičil za dejstvo, da je morala vlada na začetku mandata sprejeti nekatere nujne ukrepe, ki so šli mimo socialnega dialoga, in hkrati zagotovil, da bo od septembra naprej vlada zagotavljala spoštovanje pravil Ekonomsko-socialnega sveta. Na žalost danes ugotavljamo, da se to ne dogaja," poudarja predsednik Pergama Jakob Počivavšek.

Zdi se, kot da je v tem trenutku cilj ESS-ja zgolj seznanitev socialnih partnerjev z vladnim gradivom, ne pa pogajanje in upoštevanje njihovih predlogov.

"Žal jim tukaj očitno zmanjkuje sape, socialni dialog se podira sam vase, zato kličemo na pomoč predsednika vlade," pravi Mitja Gorenšček iz GZS-ja.

Pred nami je obdobje sprejemanja zelo pomembne zakonodaje s področja zdravstva, dolgotrajne oskrbe, delovnih razmerij ter pokojninske zakonodaje. Prav zato socialni partnerji pričakujejo, da se bodo dogovorjena pravila spoštovala ter da bo dovolj časa za obravnavo zakonov.