Združenje delodajalcev predlaga izločitev odmora za malico iz delovnega časa. Foto: MMC RTV SLO
Združenje delodajalcev predlaga izločitev odmora za malico iz delovnega časa. Foto: MMC RTV SLO

To, da je v Sloveniji 70 odstotkov pogodb za določen čas, ni krivda delodajalcev. Vzrok je treba iskati v regulaciji.

Borut Meh, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije.
Dušan Smolič
Predsednik Zveze svobodnih sidnikatov Slovenije Dušan Semolič opozarja, da so menedžerji krivi za krizo. Foto: MMC RTV SLO

Kot so v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) pojasnili za MMC, te spremembe zajemajo spremembe zakona o delovnih razmerjih, programih aktivne politike zaposlovanja ter davčne, zdravstvene in pokojninske zakonodaje. S t. i. uvedbo varne prožnosti bi uvedli proces nenehnih izboljšav na teh področjih, pravijo.

S predlaganimi ukrepi bi radi predvsem utrdili prodročje delovnega časa, zaposlovanja, odpravnin, davčnih olajšav in plačne politike, saj ocenjujejo, da je trg dela v Sloveniji izjemno tog. Če bi do predlaganih sprememb tudi prišlo, bi po njihovem mnenju zagotovili več bolj kakovostnih delovnih mest.

Bolj aktivna politika zaposlovanja
Po njihovem mnenju bi bila taka politika zaposlovanja bolj aktivna, z njo pa bi zamenjali delovnopravno zakonodajo. Predlagajo več olajšav, zavzemajo se za zakonsko opredelitev minimalne plače, skrajšanje odpovednega roka, znižanje nadomestila za čas čakanja na delo, zvišanje starostne meje za upokojitev in celo izločitev odmora za malico iz delovnega časa. Več poudarka bi dali variabilnemu delu plače, plače v javnem sekotrju pa bi sledile tistim v zasebnem.

Ukrepe je potrdil tudi upravni odbor ZDS-ja, poslali pa jih bodo tudi vladi in ministrom, ki sestavljajo t. i. krizno ekipo, ter predstavnikom sindikatov.

Nekateri predlogi ZDS-ja:
- Več prožnosti pri urejanju delovnega časa.
- Posebna obravnava odpravnin pri nelikvidnih podjetjih (obročno odplačevanje).
- Skrajšanje odpovednih rokov na 30 dni. - Znižanje nadomestila za čas čakanja na delo na 70 % osnovne plače.
- Odmor za malico izločiti iz vštevanja v delovni čas.
- Ukinitev kvotnega sistema zaposlovanja tujcev.
- Zvišanje starostne meje za upokojitev na 65 let.
- Zakonsko določena minimalna plača.
- Davčne olajšave za zaposlovanje začetnikov, dolgotrajno brezposelnih in starejših.

Sindikati: Ukrepi v smer zmanjševanja pravic
Precej manj navdušenja nad predlogi pa je bilo slišati od sindikalistov. Po mnenju Združenja svobodnih sindikatov Slovenije gredo s predlogi le v smer zmanjševanja pravic delavcev za večje dobičke, nič pa ne govorijo o spremembah na menedžerskii strani. Svoje predloge bodo sindikati pripravili kmalu.

Kaj je Flexicurity - varna prožnost?
Varna prožnost je poskus združevanja kombinacij felksibilnih trgov dela, visoke stopnje zaposlenosti in dohodkovne varnosti. Ukvarja se z zagotavljanjem izboljšanja konkurence, obenem pa z ohranjanjem evropskega socialnega modela.

Menijo namreč, da se je treba najprej vprašati, kdo je povzročil krizo, pri tem pa s prstom kažejo prav na menedžerje. "V pohlepu po dobičku so šli predaleč," je bil oster Dušan Semolič in dodal, da kljub temu menedžerji še vedno trdijo, da je vzrok krize in vseh težav delavec.

Semolič predloge označuje kot način za lažje in cenejše odpuščanje ter opozarja, da sindikalisti tega ne bodo dopustili. Po njihovem mnenju bi sprejetje predlogov pomenilo rušenje solidarnosti in prisilnih upokojitev.

S. Z.

To, da je v Sloveniji 70 odstotkov pogodb za določen čas, ni krivda delodajalcev. Vzrok je treba iskati v regulaciji.

Borut Meh, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije.