Vodja poslancev SD-ja pravi, da so trditve vlade, da je zakon le procesni, torej, da določa roke in postopke, zavajanje javnosti. Foto: RTV SLO
Vodja poslancev SD-ja pravi, da so trditve vlade, da je zakon le procesni, torej, da določa roke in postopke, zavajanje javnosti. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Tanko: Sprejem zakona bo pospešil sklepanje postopkov, kar je v interesu tako upravičencev kot države. Foto: RTV SLO

Zakon o sklepu postopkov vračanja podržavljenega premoženja, ki ga je v torek sprejel DZ, po Potrčevih besedah uvaja nove pravice za upravičence, nove postopke, nove materialne obveznosti za državo, ne bo pa pospešil zakonitih postopkov in dokončanja denacionalizacije.

Tako slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v tujini, če so sami ali njihovi predniki rojeni v Sloveniji, postajajo upravičenci brez pogoja vzajemnosti. Za upravičence se uvajajo tudi nova pravna sredstva izredne obnove postopka, dodaja poslanec SD-ja in opozarja, da se tako lahko končani postopki obnovijo v skladu z novim zakonom.

Kot novost je med drugim Potrč omenil določilo, po katerem tisti, ki pridobi lastništvo zemljišča, na katerem je zgrajen gospodarski objekt, po šestih mesecih pridobi tudi objekt.

Tanko prepričan, da bo zakon postopke pospešil
SDS se s tem ne strinja in trdi ravno nasprotno, da bo torej zakon pospešil sklepanje postopkov. Zakon sledi opozorilom ustavnega sodišča, dodaja Tanko. To je po njegovih besedah opozorilo, da nedokončana denacionalizacija ne ogroža le načel pravne države, temveč povzroča tudi veliko materialno škodo. "Predvsem pa se moramo vprašati, ali je problem denacionalizacija ali sta bili problem nacionalizacija in zaplemba premoženja."

Strateški svet za vse postopke privatizacije
Strateški svet za gospodarski razvoj vse nadaljnje privatizacijske postopke podpira, saj verjame, da je privatna lastnina bolj učinkovita kot državna. Na vlado zato apelira, naj nadaljuje program iz koalicijske pogodbe in sprejete privatizacijske načrte.