Franc Žnidaršič pravi, da ponuja demokratičnejši način vodenja stranke kot Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Franc Žnidaršič pravi, da ponuja demokratičnejši način vodenja stranke kot Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Stranka "leze" v avtokratski model vodenja, kar naslovu stranke ne pritiče in je zato nesprejemljivo. Odločitve "baze" so bile tu in tam tudi grobo poteptane! Stranka dela tudi mimo poslanske skupine! Stranka se zapira vase, temelji le na "somišljenikih", izloča neodvisne zastopnike programa DeSUS-a, čeprav so ji prinesli zmago na volitvah.

Franc Žnidaršič poudarja, da v DeSUS-u pod Karlom Erjavcem ni prave demokracije.

"Politologi" so pač spregledali, da so stranke v prejšnjem mandatu kimajoč Janši praktično pogorele, vključno z SLS-om, če slednje ne bi pomagali obdržati nad vodo mladi! Janši pa se je v diktatu upirala samo naša poslanska skupina, kar so volivci brez dvoma opazili!

Franc Žnidaršič je prepričan, da za izid DeSUS-a na volitvah v DZ ni zaslužen samo Karl Erjavec.

Da o stroških sploh ne govorimo. "Bosi" bomo za lokalne volitve in organizacijo stranke, ki ponekod celo razpada – denimo na Gorenjskem, ki je predsednikova volilna enota! Uspeh na lokalnih volitvah pa prinaša stranki denar za delovanje, uspeh na evropskih pa le stroške.

Franc Žnidaršič meni, da so evropske volitve za DeSUS zgrešen projekt.

V delovanju prejšnje koalicije je vladal red - enoumje, ki sva ga načenjala le dva poslanca. V tej koaliciji pa diktata v tem smislu ni in videti je, kot da so nesoglasja večja, ker se nič ne vsiljuje ali skriva.

Franc Žnidaršič je za MMC primerjal delovanje prejšnje in zdajšnje koalicije
Večja trenja so se v stranki sprožila po volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Prvak DeSUS-a ni edini zaslužen za zgodovinski uspeh stranke na volitvah v DZ, poudarja Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
France Žnidaršič in Karl Erjavec
Žnidaršič in Erjavec kljub vsemu sodelujeta kolikor toliko brez težav. Foto: MMC RTV SLO
EU-volitve so po mnenju Žnidaršiča za DeSUS zgrešen projekt. Foto: EPA
Janez Janša
Koalicija pod vodstvom Janeza Janše Francu Žnidaršiču ni ostala v lepem spominu. Foto: Reuters

Žnidaršiča smo seveda najprej povprašali o njegovih razlogih za kandidaturo in ga poprosili za komentar dela zdajšnjega vodje stranke upokojencev Karla Erjavca ter za opis razmer v stranki. Pogovor z vodjo poslanske skupine DeSUS-a smo izkoristili tudi za primerjavo dela v prejšnji in zdajšnji koaliciji, za njegov pogled na delo te vlade in položaj DeSUS-a v njej. Sklenili smo z nekaj osebnimi vprašanji.

15. maja bo kongres DeSUS-a, na katerem se boste s Karlom Erjavcem pomerili za predsednika stranke. Kako to, da ste se odločili za kandidaturo, če pa že vnaprej napovedujete svoj neuspeh?
Za kandidaturo sem se odločil zato, ker so me v več občinskih organizacijah k temu nagovarjali, predlagane kandidature pa nisem mogel zavrniti. Imam pa tudi ambicijo zastaviti svoj ugled, izkušnje in delo, da damo stranki posodobljeno vsebino, organizacijsko strukturo ter kadrovsko zasedbo, vse z večanjem članstva in ustanovitvijo stranke v občinah, kjer je še ni. Takih je več kot štirideset občin.

Je vaša kandidatura tudi posledica dejstva, da ste nezadovoljni z delom Erjavca na čelu stranke?
Delo našega predsednika je bilo javno, zato ga v tem trenutku ne želim komentirati. Je pa stranka zanemarjala lastna pravila in to ni dobro. Kritični predlogi so šli skozi gluha ušesa, kritika pa ni bila zaželena in pogosto ocenjena kot "rušenje enotnosti". Svoja stališča oziroma razlike smo preverjali pri delu stranke, pri sestavi vladne ekipe, uspelo nam je kaj spremeniti in skleniti koalicijski sporazum, čeprav je predsednik to vmes celo zavračal z besedami "ne grem v vlado", in končno smo dobili resorje, ki so bolj "naši" kot pa "državotvorni", ki z vsebino našega programa nimajo nič.

Ta odgovor potrjuje vaše besede za enega izmed medijev, s katerimi ste namignili, da v DeSUS-u ni prave demokracije. "Ponujam demokratičen način vodenja stranke," ste dejali. Kako vse se nedemokratičnost zdaj še kaže?
Stranka "leze" v avtokratski model vodenja, kar naslovu stranke ne pritiče in je zato nesprejemljivo. Odločitve "baze" so bile tu in tam tudi grobo poteptane! Stranka dela tudi mimo poslanske skupine! Stranka se zapira vase, temelji le na "somišljenikih", izloča neodvisne zastopnike programa DeSUS-a, čeprav so ji prinesli zmago na volitvah.

Menda menite, da je prvi mož DeSUS-a po volitvah zanemaril delo v stranki?
Vsebina je bila v stranki zadnjega pol leta na stranskem tiru.

V čem, ko gre za vodenje, vidite svoje prednosti pred zdajšnjim predsednikom?
Stranka mora odločati v svetu, izvršilni organi pa naj odločitve izpeljejo in ne obratno, kot je bila sedanja praksa.

Kako osebno komunicirate z Erjavcem glede na to, da so mediji vajine odnose že pred časom označili za nenajboljše?
S predsednikom sodelujem, kolikor je treba, brez težav.

DeSUS je na zadnjih volitvah dosegel najboljši izid v zgodovini stranke. Kot ste zatrdili pred dnevi, ta ni le posledica dela vašega predsednika stranke, temveč tudi vas poslancev. Politologi pa vendarle menijo, da je glasove nabral predvsem Erjavec, ki se je v funkciji obrambnega ministra veliko pojavljal v medijih in vzpostavil držo ter dikcijo, ki naj bi bila blizu malemu človeku.
Če naj bi volivce večinsko prepričal zgolj predsednik, potem v teh naporih poslanske skupine stranka ne potrebuje. "Politologi" so pač spregledali, da so stranke v prejšnjem mandatu kimajoč Janši praktično pogorele, vključno z SLS-om, če slednje ne bi pomagali obdržati nad vodo mladi! Janši pa se je v diktatu upirala samo naša poslanska skupina, kar so volivci brez dvoma opazili! Še pomembneje pa je, da bi se stranke DeSUS nekateri "politologi" radi znebili in podcenjujejo prispevek poslancev v prejšnjem mandatu, ko na vladni ravni "uporništva" pač ni bilo!

Kakšen izid napovedujete DeSUS-u na evropskih volitvah? Nosilec liste je prav Erjavec.
EU-volitve so po mojem mnenju zgrešen projekt, kajti iz Bruslja se da voditi stranko le, če je v opoziciji, v koaliciji pa ne, še posebej zato ne, ker stranka nima dovolj drugih dobrih in delovnih kadrov, ki bi nadomestili odsotnost predsednika - da o stroških sploh ne govorimo. "Bosi" bomo za lokalne volitve in organizacijo stranke, ki ponekod celo razpada – denimo na Gorenjskem, ki je predsednikova volilna enota! Uspeh na lokalnih volitvah pa prinaša stranki denar za delovanje, uspeh na evropskih pa le stroške.

Vrniva se h kongresu. Zakaj DeSUS na kongresu ne bo spreminjal programa stranke? Se vam ne zdi, da čas finančne in gospodarske krize kar kliče po spremembah? Niso redki tisti, ki menijo, da so zdajšnjemu sistemu, to je neoliberalizmu, šteti dnevi in da je treba zdajšnje vrednote prevrednotiti.
Na začetku je bila napovedana prenova programa, pozneje smo dobili na mizo le minimalno spremenjeno vsebino. Nihče od poslancev ni bil povabljen v skupino, ki naj pripravi - posodobi program.

Za stranko DeSUS se pogosto govori, da je jeziček na tehtnici in da ima v vsakokratni koaliciji tudi (izkoriščen) izsiljevalski potencial. V obdobju Janševe vlade ste denimo pogosto grozili z odhodom iz koalicije.
V Janševi vladi je koalicija lahko vse zakone sprejela s preglasovanjem celo ob našem nasprotovanju in ob pomoči manjšinskih dveh poslancev! V resnici nismo bili potrebni, razen kadar so manjkali poslanci drugih treh strank. Grožnja z odhodom iz koalicije pa je bila pogosto edino orožje, da bi preprečili najbolj slabe rešitve (vojni zakoni, zdravstvo itd.). Naši predstavniki v vladi so v prejšnjem mandatu potrjevali "vse živo" - tudi najslabše zakone, vključno s tistimi - več kot deset jih je bilo -, ki so pogoreli na ustavnem sodišču, da o zakonu o usklajevanju socialnih transferjev sploh ne govorimo!

Lahko na kratko primerjate delo v tej in prejšnji sestavi koalicije pod vodstvom Janeza Janše?
V delovanju prejšnje koalicije je vladal red - enoumje -, ki sva ga načenjala le dva poslanca. V tej koaliciji pa diktata v tem smislu ni in videti je, kot da so nesoglasja večja, ker se nič ne vsiljuje ali skriva.

Kakšni so odnosi v zdajšnji koaliciji? Je DeSUS, glede na to, da se je trojček močno povezal že pred volitvami, kdaj odrinjen na stran?
DeSUS ni odrinjen, je pa na vladni ravni premalo aktiven.

Bo DeSUS pod to koalicijo lahko uresničeval interese upokojencev? Obljubljeni draginjski dodatek je denimo vse dlje od uresničitve?
V sedanjih razmerah je težko izbojevati kaj dosti "samo za naše"! Bo pa mogoče in treba na sistemski ravni določiti nadaljnji razvoj socialne države, zdravstvene politike, varstva starejših, položaja mladih in seveda ekonomije - brez tajkunov in v korist spremenjenega načina delitve tako, da bi zaustavili razslojevanje. V tem mandatu bi morali predvsem notranje urediti stranko in bistveno povečati število njenih (pravih) članov s plačano članarino.

Kako ste zadovoljni z delom aktualne vlade? Je dovolj učinkovita, ko gre za boj zoper krizo?
Start ni bil najboljši. Morda smo začeli nekoliko nekonsistentno, vendar je v teh razmerah to prej razumljivo kot ne, ker nihče ne more napovedati vseh vzrokov niti posledic.

Prvak SDS-a Janša je med prejšnjim mandatom, ko je bil DeSUS v koaliciji s pomladnimi strankami, o vas dejal, da se na vaš glas ne more zanesti. Se zdajšnji premier Borut Pahor lahko?
Naše glasovanje bo odvisno od spoštovanja dogovorov. Za zdaj še škriplje.

Po poklicu ste zdravnik. Kaj vas je iz tako spoštovanega polja sploh zaneslo v politiko?
V politiko sem zašel slučajno. Najprej sem kandidaturo za poslanca odklonil vsem. Ko so prišli upokojenci, katerih probleme in stiske sem doživljal kot zdravnik tudi sam, pa nisem mogel zavrniti kandidature, ki pa je povsem nepričakovano uspela – od leta1996. Nazaj v zdravstvo pa je težje vrniti kot oditi, zlasti ob koncu delovne dobe.

Kakšni so vaši načrti v politiki za naprej, glede na to, da ste že izpolnili pogoje za upokojitev?
Imam več kot 42 let delovne dobe, po tem mandatu bi rad živ začel zasluženi pokoj (kajti zdravniki prej umirajo kot drugi ljudje), bi pa rad, da stranka še naprej raste, preživi in ohrani namen, zaradi katerega je bila ustanovljena: to so medgeneracijska povezanost, solidarnost in sodelovanje. Zato pa se mora stranka odpreti tudi mlajšim, še aktivnim in se tudi v tem smislu posodobiti.

Marjetka Nared
marjetka.nared@rtvslo.si

Stranka "leze" v avtokratski model vodenja, kar naslovu stranke ne pritiče in je zato nesprejemljivo. Odločitve "baze" so bile tu in tam tudi grobo poteptane! Stranka dela tudi mimo poslanske skupine! Stranka se zapira vase, temelji le na "somišljenikih", izloča neodvisne zastopnike programa DeSUS-a, čeprav so ji prinesli zmago na volitvah.

Franc Žnidaršič poudarja, da v DeSUS-u pod Karlom Erjavcem ni prave demokracije.

"Politologi" so pač spregledali, da so stranke v prejšnjem mandatu kimajoč Janši praktično pogorele, vključno z SLS-om, če slednje ne bi pomagali obdržati nad vodo mladi! Janši pa se je v diktatu upirala samo naša poslanska skupina, kar so volivci brez dvoma opazili!

Franc Žnidaršič je prepričan, da za izid DeSUS-a na volitvah v DZ ni zaslužen samo Karl Erjavec.

Da o stroških sploh ne govorimo. "Bosi" bomo za lokalne volitve in organizacijo stranke, ki ponekod celo razpada – denimo na Gorenjskem, ki je predsednikova volilna enota! Uspeh na lokalnih volitvah pa prinaša stranki denar za delovanje, uspeh na evropskih pa le stroške.

Franc Žnidaršič meni, da so evropske volitve za DeSUS zgrešen projekt.

V delovanju prejšnje koalicije je vladal red - enoumje, ki sva ga načenjala le dva poslanca. V tej koaliciji pa diktata v tem smislu ni in videti je, kot da so nesoglasja večja, ker se nič ne vsiljuje ali skriva.

Franc Žnidaršič je za MMC primerjal delovanje prejšnje in zdajšnje koalicije