Erjavec še ni razkril, katerega izmed resorjev bo vodil. Foto: EPA
Erjavec še ni razkril, katerega izmed resorjev bo vodil. Foto: EPA
Erjavec ne izda svojega resorja

Erjavec v izjavi po pogovoru z Borutom Pahorjem ni potrdil, da lahko izbira zgolj med ministrstvi za delo, družino in socialne zadeve, za okolje in za lokalno samoupravo, poroča Radio Slovenija. Je pa vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič pojasnil, da so omenjeni resorji dokončna ponudba in da bo Pahor odločil, katero izmed ministrstev bo vodil Erjavec.

Erjavec in Pahor sta tako končala pogajanja v zvezi s koalicijsko pogodbo. "Moram reči, da sem zadovoljen. DeSUS je dobil ustrezno število ministrstev v vladi glede na dosežen volilni rezultat." Dodal je, da bo sam sodeloval v vladi kot predsednik stranke in kot minister.

Erjavec je še pojasnil, da sta se z mandatarjem dogovorila, da bo, kakšna bo vladna ekipa, sporočil, ko bo zadeva dosti zrela in ko bo vlada dokončno oblikovana. Konkretnejši Erjavec ni želel biti. Povedal je še, da bosta imela DeSUS-ov izvršni odbor in svet stranke v prihodnjem tednu ustrezne sestanke, tako da bi že v naslednjem tednu Pahor lahko poslal ustrezen predlog v državni zbor.

Pahor za zdaj pogovorov ne komentira
Po drugi strani pa so v SD-ju pojasnili, da predsednik stranke Borut Pahor ne bo dajal nobenih izjav o pogovorih. O usklajevanju bo najverjetneje spregovoril takrat, ko bodo vsi pogovori končani.

Po sobotnih pogovorih je Erjavec dejal, da sam za vstop v vlado potrebuje določena zagotovila kot predsednik stranke. "Če bodo ta zagotovila dana odmandatarja, tudi ne bi bilo izključeno, da bi sodeloval v vladi," je dejal. Dodal je, da so v DeSUS-u s Pahorjevo ponudbo, to so ministrstvo za zdravje, za okolje in za lokalno samoupravo, zadovoljni, in da je to tisto, kar pripada stranki glede na rezultat. Pojasnil je še, da je bil glede zasedbe ministrskih mest dosežen napredek.

LDS-u notranje zadeve in pravosodje
Pahor se je dopoldne že sešel s Katarino Kresal, s katero naj bi po neuradnih podatkih prišla do konca poganja. LDS-u naj bi tako pripadli ministrstvi za notranje zadeve in pravosodje. Ministrica za notranje zadeve naj bi postala Katarina Kresal, minister za pravosodje pa Aleš Zalar. Z Gregorjem Golobičem (Zares), se bo Pahor še sestal.

A. M.

Erjavec ne izda svojega resorja