Sporazum je četverica vodij partnerskih strank, ki se še vedno pogajajo o kadrovski sestavi vlade, podpisala v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Sporazum je četverica vodij partnerskih strank, ki se še vedno pogajajo o kadrovski sestavi vlade, podpisala v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Pot se šele začenja ... Foto: Reuters
Kolicijski sporazum
Pahorjev mandat za sestavo vlade je v parlamentu podprlo 59 poslancev. Foto: SD
Karl Erjavec
Še vedno ni jasno, ali bo Karl Erjavec minister, ali ne. Foto: MMC RTV SLO
Kapitalski del Kada, namenjen zagotavljanju pokojnin, bo ločen in prenešen na ZPIZ. Foto: RTV SLO
Koalicija se v pogodbi med drugim zavezuje, da bo ponovno uvedal splošno stanovanjsko olajšavo. Foto: MMC RTV SLO
Vsebina koalicijske pogodbe znana

Po tednih "kapljanja" posameznih programskih smernic, rešitev in ukrepov je tako državljankam in državljanom na vpogled celotno besedilo koalicijskega sporazuma, ki so ga v četrtek podpisali vodje SD-ja, Zaresa, DeSUS- in LDS-a. Poglejmo zanimivejše rešitve.

Nadzorovani poraba in uprava
Na področju javnih financ so se partnerji obvezali k uveljavitvi t. i. potrošnega javnofinančnega pravila. Skladno z njim bodo javnofinančni odhodki sledili bruto domači rasti in inflaciji na evroobmočju. Več: uvedena bo "košarica prilagodljivih programskih odhodkov", ki naj bi omogočala konsistentno izvajanje omenjenega pravila. Prav tako pa bo oblikovan ekonomski svet, ki bo zadolžen za neodvisno oceno ekonomske politike in strukturnih reform.

Zavzemali se bodo za nadaljevanje zmanjševanja števila neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov. Ob upoštevanju načela specializacije izvajanja javnih storitev bo učinkovitost javnih funkcij okrepljena s centralizacijo.


Reforma reformiranih davkov
Napoveduje se vrnitev splošne stanovanjske olajšave, prav tako pa bo "skrbno preučena" možnost popravka splošne olajšave za najranljivejše skupine prebivalstva. Kapital naj bi pritegnil spodbude, ki bi omogočile reinvestiranje kapitalskih dobičkov. Obročno plačevanje davščin bo omogočeno fizičnim kot tudi pravnim subjektom.

Upravljanje državnega premoženja
Kad naj bi bil preoblikovan tako, da bo kapitalski del, namenjen zagotavljanju pokojnin, ločen in prenešen na ZPIZ, kjer pa bo v obliki kapitalskih naložb ločen od tekoče bilance pokojninskega zavoda.

Sejnine in nagrade članom upravno-nadzornih teles v družbah, ki so v (pretežni) državni lasti, bodo poenoteni in usklajeni s priporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Del bremen bi morala po mnenju koalicijskih partneric nositi tudi politična in gospodarska elita. Za to bo GZS-ju in združenju delodajalcev predlagana omejitev menedžerskih in nadorniških plač, odpravnin in nagrad navzgor ter njihova prilagoditev poslovnim rezultatom družbe.

Na področju javnih naročil bo največ poudarka na poostrenem nadzoru njihovega izvajanja in na kakovostnih ter "zelenih" naročilih.

"Gospodarska rast sama po sebi ni izključni cilj naše gospodarske politike. Za nas je pomebnen takšen gospodarski in družbeni razvoj, ki omogoča boljše življenje za vse," je zapisano v uvodu k parafiranemu sporazumu.

Sorazmerna vpetost javnosti v zasebni vzgojno-izobraževalni sektor
Odgovorni na ministrstvu za šolstvo in šport si bodo v prihodnjem mandatu, kot piše v pogodbi, prizadevali za povečanje učinkovitosti porabe javnih sredstev na vseh stopnjah šolskega sistema. Področje dela pa naj bi med drugim zaznamovali krepitev trga dela ob zagotavljanju "varne prožnosti" in dohodkovna politika. Prav tako naj bi bil uveden centralni državni register za vpis otrok v vrtce, plačni razredi pa prilagojeni potrebam socialno ranljivejših.

Besedilo navaja, da bodo koalicijske partnerice spodbujale razvoj zasebnega šolstva, a si bodo prizadevale, da bo vključenost javnosti v nadzor nad izvajanjem zasebnih programov sorazmeren s stopnjo državnega finaciranja.

Vsi prebivalci naj bi, kot navaja pogodba, imeli enake možnosti zdravstvenega varstva, kar pomeni "univerzalno in enako dostopnost vseh do potrebnih zdravstvenih storitev".

Mediji: Neodvisnost, profesionalnost
Na kulturnem področju se pogodba dotika tudi medijev. Za koalicijske partnerje naj bi bila dva temeljna pogoja za svobodo medijev "neodvisnost in profesionalna kompetentnost novinarjev in urednikov".

Na področju javne uprave bodo državljani in nevladne organizacije sodelovali pri pripravi predpisov. Koalicijski partnerji naj bi zagotovili povečanje učinkovitosti vseh pravosodnih organov in zagotovili sojenja v razumnem roku. Podpirali naj bi pristojne državne organe pri zagotavljanju preprečevanja protipravnega bogatenja.

Kadrovsko okrepljena vojska
Kot navaja pogodba, bodo partnerji preučili potrebo po reorganizaciji ministrstva za notranje zadeve, da bi odpravili podvajanj enotnih funkcij, prizadevali si bodo tudi za uspešen boj zoper gospodarski in organizirani kriminal. Kar zadeva področje obrambe, naj bi oblikovali dolgoročno strateško kadrovsko kampanjo za pridobivanje in ohranjanje kandidatov za vojaški poklic.

Za uravnoteženo delovanje Slovenije v mednarodnih odnosih je po navedbah pogodbe treba večjo pozornost nameniti sodelovanju z vsemi ključnimi državami v mednarodni skupnosti, med temi z ZDA, Brazilijo, Rusko federacijo, Indijo in s Kitajsko.

Koalicijski partnerji se, kot piše v pogodbi, tudi zavezujejo, da bodo podprli oblikovanje področja dela ministra brez listnice, odgovornega za področje razvoja in evropskih zadev. Cilj resorja lokalne samouprave in regionalne politike pa naj bi bil "koncept vključujoče regionalne razvojne
politike".

Vlada z 18 resorji
Število resorjev v vladi naj bi se po pogodbi povečalo na 18, in sicer naj bi bili na novo ustanovljeni ministrstvi za razvoj in evropske zadeve ter za Slovence po svetu.


L. D.
Vsebina koalicijske pogodbe znana