Boruta Pahorja je 59 poslank in poslancev državnega zbora v petek izvolilo za predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Boruta Pahorja je 59 poslank in poslancev državnega zbora v petek izvolilo za predsednika vlade. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec se še ni odločil, ali bo v ministrski ekipi Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Pahor oblikuje ekipo, Janša kritizira vsebino
Pahor potrjen, kdaj nova vlada?

Predsednik vlade Borut Pahor bo tako tudi martinov konec tedna izkoristil za dokončanje pogovorov o razdelitvi ministrskih mest. Pogovore s kandidatkami in kandidati za ministre je nadaljeval že v petek, ta konec tedna pa se bo ločeno pogovarjal tudi s predsedniki strank prihodnje koalicije, Gregorjem Golobičem, Katarino Kresal in Karlom Erjavcem, je poročal Radio Slovenija.

Pahor in Erjavec sta ob parafiranju vsebinskega dela koalicijskega sporazuma povedala, da bosta ta konec tedna skušala ugotoviti, ali bi katerega izmed DeSUS-u ponujenih ministrstev - delo, okolje in lokalna samouprava - prevzel tudi Karl Erjavec.

Besedilo koalicijskega sporazuma, ki so ga v četrtek podpisali vodje SD-ja, Zaresa, DeSUS- in LDS-a, je od včeraj dosegljivo tudi javnosti.

Pahor napoveduje, da bodo uradna imena prihodnjih ministrov znana do sredine prihodnjega tedna, natančneje v sredo. Po neuradnih informacijah naj bi SD-ju pripadlo devet, Zaresu štiri, DeSUS-u trije in LDS-u dva resorja.

Devet ministrskih imen naj bi Borut Pahor že imel: Mitja Gaspari za ministrstvo za razvoj, Franc Križanič za finance, Igor Lukšič za šolstvo, Patrick Vlačič za promet, Gregor Golobič za visoko šolstvo, Irma Pavlinič Krebs za javno upravo, Aleš Zalar za pravosodje, notranji resor naj bi prevzela Katarina Kresal, zdravje Borut Miklavčič.

Za okolijski resor sta se pojavili dve novi imeni iz DeSUS-a, Avgust Heričko ali Vilibard Premzl. Končne odločitve ni niti na naslednjih resorjih: za obrambo, kjer je sicer največkrat omenjana kandidatka Ljubica Jelušič, za kmetijstvo Milan Pogačnik, za gospodarstvo Andrej Horvat, za kulturo Mitja Rotovnik ali Majda Širca. Sicer pa med kadrovsko negotove resorje sodijo tudi ministrstva za delo, zunanje zadeve in Slovence po svetu.

DZ v prvo o celotni listi kandidatov
Predsednik vlade mora najpozneje 15 dni po izvolitvi državnemu zboru predlagati kandidate za ministre. Kandidati za ministre se morajo predstaviti pristojnim delovnim telesom DZ-ja. Poslanci nato glasujejo o celotni listi kandidatov za ministre.

Če lista ni potrjena, lahko poslanci glasujejo o novi listi kandidatov, na katero lahko predsednik vlade uvrsti tudi kandidate z liste, ki ni bila izglasovana. Če lista kandidatov za ministre tudi v drugem poskusu ni potrjena, lahko predsednik vlade predlaga, da državni zbor glasuje o vsakem kandidatu za ministra posebej, piše v poslovniku DZ-ja.

Vlada nastopi funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov
11. člen Zakona o vladi pravi: Predsednik vlade mora predlagati imenovanje ministrov v roku petnajst dni po svoji izvolitvi. Če predsednik vlade v roku iz prejšnjega odstavka ne predloži sestave vlade, mu lahko državni zbor določi rok, v katerem mora predložiti predlog za sestavo vlade. Če tudi po izteku tega roka predsednik vlade ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, državni zbor ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija.

Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Predsednik vlade mora v desetih dneh po nastopu funkcije vlade predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. Če državni zbor tudi v treh mesecih po nastopu funkcije vlade ne imenuje še neimenovanih ministrov, državni zbor ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

C. R.

Pahor oblikuje ekipo, Janša kritizira vsebino
Pahor potrjen, kdaj nova vlada?