Slovenija je 48 dni po volitvah dobila premierja. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je 48 dni po volitvah dobila premierja. Foto: MMC RTV SLO

Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Ustavna prisega Boruta Pahorja
Borut Pahor
Čez največ 15 dni bi Slovenija morala dobiti deveto vlado. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
Poslanci so danes kar nekajkrat glasovali. Foto: MMC RTV SLO
Pahor potrjen, kdaj nova vlada?

Pahor je po ustavni prisegi dejal, da podpore ne razume"kot biankomenico, temveč kot velik kredit, ki sem ga dolžan poravnati".

Novoizvoljeni premier ima na voljo 15 dni, da parlamentu predloži seznam kandidatk in kandidatov za zasedbo ministrskih resorjev.

Ministrska ekipa do konca prihodnjega tedna?
Javnosti bo danes predstavljen vsebinski del koalicijskega sporazuma, ki so ga v četrtek popoldne podpisali predsedniki SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a, Borut Pahor, Gregor Golobič, Karl Erjavec in Katarina Kresal.

Ministrska ekipa naj bi bila znana konec prihodnjega tedna, saj se bosta Pahor in Erjavec o mestu zadnjega v vladi še pogajala. Za zdaj so v igri ministrstva za delo, zdravje, okolje in za lokalno samoupravo, Erjavec pa še vedno ne izključuje katerega izmed državotvornih ministrstev.

Kako bo potekal postopek v DZ-ju?
Predsednik vlade mora najpozneje 15 dni po izvolitvi državnemu zboru predlagati kandidate za ministre. Kandidati za ministre se morajo predstaviti pristojnim delovnim telesom DZ-ja. Poslanci nato glasujejo o celotni listi kandidatov za ministre. Če lista ni potrjena, lahko poslanci glasujejo o novi listi kandidatov, na katero lahko predsednik vlade uvrsti tudi kandidate z liste, ki ni bila izglasovana. Če lista kandidatov za ministre tudi v drugem poskusu ni potrjena, lahko predsednik vlade predlaga, da državni zbor glasuje o vsakem kandidatu za ministra posebej, piše v poslovniku DZ-ja.

Zakon o vladi pravi ...
11. člen Zakona o vladi pravi: Predsednik vlade mora predlagati imenovanje ministrov v roku petnajst dni po svoji izvolitvi. Če predsednik vlade v roku iz prejšnjega odstavka ne predloži sestave vlade, mu lahko državni zbor določi rok, v katerem mora predložiti predlog za sestavo vlade. Če tudi po izteku tega roka predsednik vlade ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, državni zbor ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija.

Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Predsednik vlade mora v desetih dneh po nastopu funkcije vlade predlagati še neimenovane ministre, oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru.

Če državni zbor tudi v treh mesecih po nastopu funkcije vlade ne imenuje še neimenovanih ministrov, državni zbor ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

Poslanci so potrdili še nekaj imenovanj
Po koncu osrednjega dela izredne seje so poslanke in poslanci potrdili sklep, da bo Pahorjevo mesto v Evropskem parlamentu zasedel njegov strankarski kolega Aurelio Juri. V slovenskem parlamentu pa bo predvidoma namesto novoizvoljenega premierja sedel Marijan Križman.

Poslanke in poslanci pa so z 59 glasovi in petimi proti za novo generalno sekretarko državnega zbora imenovali Mojco Prelesnik, ki bo na tem mestu nasledila Lovra Lončarja.

Glasovali so tudi o namestnikih varuhinje človekovih pravic in za dobo šestih let imenovali Jerneja Rovška in Toneta Dolčiča. Zadnjega, ki to funkcijo opravlja že zdaj, je podprlo 48 poslancev, proti jih je bilo 22, za Rovška pa je glasovalo 51 poslancev, proti 18.

L. D.

Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Ustavna prisega Boruta Pahorja
Pahor potrjen, kdaj nova vlada?