Prvak DeSUS-a naj bi se do četrtka odločil, ali želi postati minister za delo, družino in socialne zadeve. Takrat bo o tem razpravljal tudi izvršni odbor stranke. Foto: MMC RTV SLO
Prvak DeSUS-a naj bi se do četrtka odločil, ali želi postati minister za delo, družino in socialne zadeve. Takrat bo o tem razpravljal tudi izvršni odbor stranke. Foto: MMC RTV SLO
Pahorju zaradi zapleta z Erjavcem ne bo uspelo uskladiti imen ministrskih kandidatov do glasovanja o njegovi kandidaturi za mandatarja. Foto: RTV SLO

Če Karl Erjavec ministrstva ne bo sprejel, bo to pomenilo dodatno težavo za mandatarskega kandidata Boruta Pahorja, ki sicer v tajnosti nadaljuje pogovore o kandidatih za ministrska mesta. Zaplet z Erjavcem je namreč onemogočil odločanje organov strank prihodnje koalicije o dokončni vsebini koalicijskega sporazuma.

Erjavec ne bo popustil niti za milimeter?
Po poročanju POP TV-ja naj bi Erjavec že jasno povedal, da funkcije ministra za delo ne namerava prevzeti in da glede tega ne bo popustil niti za milimeter. Izjavil naj bi tudi, da ne bo podprl Boruta Miklavčiča, predsednika Rdečega križa Slovenije, pri kandidaturi za ministra za zdravje.

Vsebina koalicijskega sporazuma je sicer usklajena, vendar pa ga stranke še niso prejele. Organi LDS-a, Zaresa, SD-ja in DeSUS-a tako danes ne bodo odločali o vsebini, ampak naj bi to storili šele v začetku prihodnjega tedna.

Poslanci DeSUS-a v vlado brez predsednika?
Poslanci DeSUS-a upajo, da se bo Erjavec le odločil za ponujeno ministrstvo, saj menijo, da bo stranka le tako lahko izpolnjevala zastavljene programske cilje. Pudarili so, da se DeSUS koaliciji po sklepu sveta stranke lahko pridruži tudi brez predsednika stranke. Sklep izvršnega odbora o prizadevanjih za prevzem državotvornega ministrstva namreč ni bil pogoj za vstop v koalicijo, so poslanci povedali po sestanku s predsednikom stranke v začetku tedna.

DeSUS-ovi poslanci podpirajo možnost, da bi njihov predsednik prevzel enega izmed ministrskih resorjev, kar je tudi želja kandidata za mandatarja Boruta Pahorja, ki si želi, da bi vsi prvaki koalicijskih strank prevzeli enega izmed ministrstev.

DeSUS bo na seji izvršnega odbora v četrtek govoril tudi o možnosti, da bi Erjavec zavrnil ponujeni resor. Franc Žnidaršič, poslanec stranke, je prepričan, da imajo tudi v tem primeru na voljo dovolj kadrov. Razkol v stranki je zanikal, vendar poudaril, da sicer "imajo skupne cilje, poti pa različne" in da poslanci DeSUS-a nikakor ne nameravajo prestopiti v drugo stranko ali poslansko skupino.

Zapleti pa kažejo, da Pahorju ne bo uspelo izpolniti obljube in do petka, ko bo državni zbor glasoval o njegovi kandidaturi za premierja, uskladiti nove ministrske ekipe.

A. K. K.