Najverjetnejši mandatar Borut Pahor je prepričan, da sta z Rezmanom dosegla 'sprejemljiv kompromis'. Foto: EPA
Najverjetnejši mandatar Borut Pahor je prepričan, da sta z Rezmanom dosegla 'sprejemljiv kompromis'. Foto: EPA

Pri reševanju kadrovskih zadev ne moremo pristajati na neke ultimate, na izključevanje, seveda pa to ne pomeni, da je obramba pogoj.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec
Koalicija o pokojninah

V DeSUS-u tako računajo, da bo verjetni mandatar Borut Pahor "upošteval tudi naše kadrovske ambicije" in položaj DeSUS-a. Od Pahorjevega upoštevanja ambicij in vloge DeSUS-a bo po Erjavčevem mnenju "odvisna tudi nadaljnja podpora pri končnem glasovanju za samo vlado".

Na vprašanje, kateri so zanj državotvorni resorji, je Erjavec razložil, da so "po teoriji" to "zunanje zadeve, notranje zadeve, pravosodje in obramba, ki je še zmeraj predmet in pa izhodišče za pogajanja". Kot je dodal, se včasih napačno razume, da obramba ne pride več v poštev pri pogajanjih.

Kompromis je blizu
Najverjetnejši mandatar Borut Pahor je po pogovorih z Vilijem Rezmanom (DeSUS) dejal, da so pri pokojninah dosegli "za vse sprejemljiv kompromis".

Pogajalec DeSUS-a Vili Rezman je ob tem pojasnil, da sta s Pahorjem "zbližala stališč in preverila, ali bi se s tem strinjal tudi predsednik stranke DeSUS in vodja poslanske skupine". Na načelni ravni DeSUS sprejema "omiljeno dikcijo", je pa predsednik stranke Karl Erjavec opozoril, da je pomembna tudi interpretacija.

Rezman je dodal, da bo nova vlada takoj pristopila k pripravi potrebnega zakona, so pa v stranki pripravljeni pristati na to, da prvi del dodatka ne bo izplačan januarja, če zakon morebiti ne bo pripravljen tako hitro. V DeSUS-u so prepričani, da je predlod javnofinančno vzdržen, kar so, je dejal Rezman, na pogajanjih v torek potrdili tudi trije nekdanji finančni ministri. Znesek 300 evrov ostaja nespremenjen, prav tako izplačilo v dveh delih za najnižje pokojnine in skupna vrednost izplačil, ki bo 60 milijonov evrov.

Pahor je prepričan, da usklajeno besedilo "poudarja našo privrženost, da pomagamo upokojencem z najnižjimi pokojninami, vendar pa, in to je zdaj dodano, ob upoštevanju socialne in javnofinančne vzdržnosti". Predsednik SD-ja je še dejal, da morajo imeti pred očmi vse kategorije, saj "ne moremo z nekaterimi sklepi pravzaprav sprožiti pričakovanj, ki bi pomenila neki domino efekt".

Pahor: Misliti je treba na ljudi
V izjavi za javnost se je najverjetnejši mandatar dotaknil tudi gospodarske krize, o kateri pravi, da ne bodo le blažili njenih posledic, ampak jo bodo tudi premagali. Dodal je še, da bo prihodnja vlada "mislila na gospodarsko kondicijo države". To pomeni, da morajo "misliti na ohranjanje starih in odpiranje novih delovnih mest" in tudi na "ljudi, ki bodo že do konca tega leta brez dela, in na več deset tisoč tistih, ki utegnejo po prvih ocenah izgubiti delo v prihodnjem letu", še pravi.

Ob tem bo po Pahorjevem prepričanju treba iskati dialog in kompromise med delodajalci in delojemalci kot tudi med generacijami, dialog pa bo po njegovem mnenju potreben tudi s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije.

Pri reševanju kadrovskih zadev ne moremo pristajati na neke ultimate, na izključevanje, seveda pa to ne pomeni, da je obramba pogoj.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec
Koalicija o pokojninah