Prvaki prihodnje koalicije so začeli tudi pogovore o razdelitvi minstrstev. Foto: MMC RTV SLO
Prvaki prihodnje koalicije so začeli tudi pogovore o razdelitvi minstrstev. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Prvak DeSUS-a meni, da današnji sklep, da bo popravek pokojnin pogojen z javnofinančno stabilnostjo, predstavlja povsem novo dikcijo. O njeni sprejemljivosti se namerava spregovoriti s člani DeSUS-ove pogajalske skupine. Foto: MMC RTV SLO

Moja želja je, seveda je to suverena odločitev dveh predsednikov in predsednice, da bi vsi trije skupaj z mano sodelovali v vladi.

Borut Pahor (SD)
Po neuradnih podatkih naj naj bi imel SD osem ministrstev, Zares štiri, DeSUS tri, LDS pa dve. Foto: RTV SLO

Morebiten prevzem odgovornosti za vodenje resorja s strani enega od članov ali pa nečlanov stranke ne pomeni fevdalizacije tega resorja.

Borut Pahor (SD)

Kot je znano, gre za dogovor o dodatku upokojencem z najnižjimi pokojninami. Koalicijske partnerice so tako v torek sklenile, da bodo upokojenci, ki prejemajo pokojnino, nižjo od 500 evrov, prejeli posebni dodatek, ki bo v dveh delih izplačan v letu 2009. Okoli 100 tisoč upokojencev z najnižjimi pokojninami naj bi prejelo enoten znesek 300 evrov. Pozneje naj bi se znesek postopoma zniževal.

"Spreminjanje pokojninske zakonodaje le, če bodo to dovoljevale okoliščine"
Prihodnje leto naj bi vlada po torkovem dogovoru pripravila novo pokojninsko zakonodajo, ki bi ohranila letni zvezni dodatek glede na višino pokojnine.Ta naj ne bi zaostajala za rastjo plač, podaljševanje delovne dobe pa bi dosegli z ugodnejšimi bonusi.

Danes so bodoči koalicijski partnerji sklenili, da se ta sklep vrne v pogajanja in se predenj doda "stavek, da bomo spreminjali zakon v primeru, če bodo to dovoljevale okoliščine", zlasti stabilnost javnih financ, je pojasnil prvak SD-ja.

Erjavec: To je bistveno drugačna dikcija
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ocenjuje, da gre za bistveno spremembo dikcije, s katero namerava seznaniti pogajalsko skupino svoje stranke in se nato z njenimi člani pogovoriti, kaj in kako.


Stekli pogovori o kadrih
Danes so sicer strankarski prvaki začeli tudi pogovore o kadrovski sestavi nove vlade. Ne Pahor ne preostali trije predsedniki, torej Gregor Golobič (Zares), Katarina Kresal (LDS) in Karl Erjavec (DeSUS), pa niso podali konkretnih imen. Verjetni mandatar je dejal le, da "morebiten prevzem odgovornosti za vodenje resorja s strani enega od članov ali pa nečlanov stranke ne pomeni fevdalizacije tega resorja".

Osem resorjev SD-ju, štirje Zaresu, trije DeSUS-u, dva LDS-u?
Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi po neuradnih informacijah SD-ju poleg mesta predsednika vlade pripadlo osem ministrskih resorjev, Zaresu štirje, DeSUS-u trije, LDS-u pa dva. Za ministra brez listnice se največkrat omenja Mitjo Gasparija, ki naj bi skrbel, da bodo reforme potekale v pravo smer. Ministrstva za finance, gospodarstvo in promet, ki naj bi jih usklajeval, naj bi prevzeli France Križanič, Robert Ličen in Patrick Vlačič.

Na stolček obrambne ministrice naj bi sedla Ljubica Jelušič, na šolskega Igor Lukšič, na kulturnega pa Mitja Rotovnik. SD naj bi prevzel tudi ministrstvo za Slovence po svetu. Kdo ga bo vodil, ni znano.

Zares naj bi imel v rokah ministrstvo za delo (Matej Lahovnik), visoko šolstvo (Gregor Golobič), javno upravo (Irma Pavlinič Krebs) in kmetijstvo (Marija Markeš). DeSUS naj bi bdel nad ministrstvom za notranje zadeve (Karl Erjavec), ministrstvom za zdravje (Dorjan Marušič) in ministrstvom za okolje. Kdo naj bi vodil slednjega, ostaja neznanka. LDS naj bi prevzel pravosodni resor (Aleš Zalar) in resor za zunanje zadeve (Katarina Kresal).

Golobič: Zares nima ultimativnih zahtev
"Moja želja je, seveda je to suverena odločitev dveh predsednikov in predsednice, da bi vsi trije skupaj z mano sodelovali v vladi," je še pred sestankom dejal Pahor.

Golobič se po sestanku z Danilom Türkom, kjer je kot mandatarja predlagal Boruta Pahorja, ni želel izreči glede strankinih želenih ministrskih mest. Dejal je, da Zares ni postavil "nekih ultimativnih zahtev" glede resorjev in kandidatov. Golobič in Pahor naj bi Golobičevo mesto v stranki dorekla že pred dvema tednoma, vendar prvak Zaresa ni želel povedati, na katerem področju bo deloval.

Pahor: Socialni dialog bo neprekinjen
Prvaki prihodnje koalicije so govorili tudi o odgovorih na negotove gospodarske razmere, saj se bo nanje treba odzivati, ne glede na to, kaj je zapisano v koalicijski pogodbi. Okoliščine so take, da bo treba imeti pred očmi stabilnost javnih financ in drugo, je dejal Pahor, hkrati pa napovedal tudi začetek stalnega socialnega dialoga, takoj ko bo vlada dobila mandat za delo.

C. R.

Moja želja je, seveda je to suverena odločitev dveh predsednikov in predsednice, da bi vsi trije skupaj z mano sodelovali v vladi.

Borut Pahor (SD)

Morebiten prevzem odgovornosti za vodenje resorja s strani enega od članov ali pa nečlanov stranke ne pomeni fevdalizacije tega resorja.

Borut Pahor (SD)