Po nekaterih informacijah naj bi bili v vladi vsi predsedniki koalicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO
Po nekaterih informacijah naj bi bili v vladi vsi predsedniki koalicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO
Dolga nočna usklajevanja

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor za zdaj noče potrditi, ali bodo v vladi vsi predsedniki koalicijskih strank. Za TV Slovenija je dejal le, da je sestavljanje vlade politični projekt, ki zahteva kompromise. "Cilj je, da dobimo najboljše ljudi na najboljša mesta," pravi Pahor. Ta naj bi kandidate za ministre iskal tudi zunaj strank, iskal pa naj bi jih tudi v tujini.

Predsednica LDS-a in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec sta zatrdila, da podpirata tudi nestrankarske kandidate za ministre. Sicer naj bi bil cilj vseh strank povečanje števila ženskih ministric - teh naj bi bilo najmanj pet. Kresalova je dejala, da bi bilo prav, da bi bila tudi sama ministrska članica vlade.

Največ ugibanj o Golobiču
Največ ugibanj kroži o tem, katero mesto bo zasedal predsednik stranke Zares Gregor Golobič. "To vprašanje je zame pretežko. Midva sva z Borutom Pahorjem imela razgovor o tem že pred časom, več kot tednom, in sva nek okvirni dogovor, nek sporazum ali neko izmenjavo teh prvih idej o tem, kako zagotoviti tudi prisotnost predsednika koalicijske stranke v tej vladi dosegla," je dejal Golobič, podrobnosti pa ni navajal. Po informacijah TV Slovenija pa Golobič v vladi ne bo minister.

Erjavec notranji ali pravosodni minister
Stranka DeSUS naj bi pričakovala tri ministrstva. Predsednik Erjavec, o katerem krožijo namigovanja, da bi lahko bil notranji minister, je na to odvrnil, da noče komentirati, ker je to stvar prihodnjega mandatarja, pozneje pa je dejal, da obstajajo tudi možnosti, da bi prevzel vodenje ministrstva za pravosodje. Prav za to ministrstvo naj bi bil sicer najresnejši kandidat član LDS-a Aleš Zalar. Po njegovih besedah bodo kadrovski dogovori končani do prihodnjega ponedeljka.

Cvikl generalni sekretar vlade?
Milan M. Cvikl je na vprašanje TV Slovenija, ali bo prihodnji generalni sekretar vlade, odvrnil, da je to ena izmed možnosti, Igor Lukšič pa je na vprašanje, ali bo minister, odvrnil, da je vse še odprto. Nekdanji premier Tone Rop je dejal, da bo za zdaj v DZ-ju.

M. R.

Dolga nočna usklajevanja