Pahor in njegovi pogajalci kljub nekaterim nerešenim vprašanjem ostajajo optimisti in trdijo, da večjih konceptualnih razlik med morebitnimi partnericami ni. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in njegovi pogajalci kljub nekaterim nerešenim vprašanjem ostajajo optimisti in trdijo, da večjih konceptualnih razlik med morebitnimi partnericami ni. Foto: MMC RTV SLO
Konkretnih kadrosvkih dogovorov na tem srečanju ni pričakovati, pravi Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Ostanejo le še pokojnine
Kadrovska sestava nove vlade vzbuja zanimanje
Intenzivna koalicijska usklajevanja

Najverjetnejši mandatar in prvak SD-ja Borut Pahor je poudaril, da so pri vprašanju pokojnin potrebni izračuni, "da bi lahko odgovorili na vprašanje ustreznosti naše namere, da zvišamo najnižje pokojnine", zlasti v luči zaostrene gospodarske situacije. "Ti izračuni morajo biti čim bolj točni, da bodo napovedi v koalicijski pogodbi realne."

Nato naj bi po njegovih besedah sledila redakcija besedila, in če bodo predsedniki strank presodili, da je treba kakšno vprašanje še rešiti, bodo to storili v prihodnjih dneh. Besedilo bodo nato dali v presojo tudi javnosti, in ko bo usklajen še kadrovski del, bodo koalicijsko pogodbo pripravili za parafiranje, je pojasnil najverjetnejši mandatar.

Tudi o kadrih prihodnji teden
Kadrovski del usklajevanj bo po njegovih besedah sledil prihodnji teden, se je pa s predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS o tem že pogovarjal.

Začeli z javnimi financami in gospodarstvom
V prvem delu pogajanj so se posvetili zgolj javnim financam in gospodarstvu, saj po Pahorjevih besedah Slovenija lahko pričakuje krizo, ki s seboj prinaša tudi posledice. V pogodbi je poglavje, ki del bremen za premagovanje gospodarske negotovosti nalaga na ekonomsko in politično elito. Zapisano je namreč, da se bodo znižale sejnine in nagrade članom nadzornih svetov, predvidena pa je tudi določitev zgornje meje menedžerske plače, nagrad in odpravnine.

V strankah Zares, LDS in DeSUS so zadnja dva dneva namenili pripravi pripomb na popravljeno vsebino koalicijske pogodbe, ki so jo v SD-ju prilagodili glede na posamična pogajanja z vsako stranko.

Čakajo na izračune za nov pokojninski sistem
Razlog je tudi ta, da izračuni predloga o usklajevanju pokojnin še niso pripravljeni, na kar čakajo predvsem v stranki DeSUS. V pogodbi je namreč zapisano, da bi najnižje pokojnine za polno delovano dobo rasle hitreje kot najvišje pokojnine, a dokončnih izračunov, kaj ta rešitev pomeni za upokojence in kako bo obremenila javne finance, še ni.

Imajo kar nekaj odprtih vprašanj
Borut Pahor
, Gregor Golobič, Katarina Kresal in Karl Erjavec nimajo enotnih stališč glede krepitve virov financiranja pokojnin, še posebej prostovoljnega pokojninskega zavarovanja.

Pogajalske skupine se bodo zdaj posvetile tudi reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško, reorganizaciji zdravstva, razhajanj glede šolstva in energetike. Na zadnjem področju imajo največ pripomb v Zaresu, medtem ko bi v LDS-u dopolnili predvsem določila o javnih financah, notranjih in zunanjih zadevah.

O kadrovskih zadevah se še ne bodo dogovorili
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred začetkom usklajevanj povedal, da ima stranka določene pripombe na zdravstvenem področju, in da bi želeli, da se znova pregleda zdravstvene storitve "zlasti v tistem delu, ki se nanaša na plačevanje iz obveznega zdravstvenega zavarovanja". Kadrovska sestava nove vlade je po Erjavčevih besedah v rokah prihodnjega mandatarja. "Zadeve so še popolnoma odprte. Ta del prav gotovo danes še ne bo zaprt," je dejal. Seznama kandidatov DeSUS-a za ministre še ni oddal, a z verjetnim mandatarjem je ves čas v stikih.

"Generalno gledano, smo zadovoljni, veliko pripomb je bilo upoštevanih, sploh na področjih, ki so za nas pomembna - pravosodje, zdravstvo, šolstvo in kultura," je povedala predsednica LDS-a Katarina Kresal in dodala, da nekaj odprtih vprašanj še ostaja in da bo lep dosežek, če se bodo glede njih danes uskladili.

A. S.

Ostanejo le še pokojnine
Kadrovska sestava nove vlade vzbuja zanimanje
Intenzivna koalicijska usklajevanja