Del pogajanj je slednjič pri koncu. Foto: MMC RTV SLO
Del pogajanj je slednjič pri koncu. Foto: MMC RTV SLO
Parafiranje koalicijske pogodbe

Kot je znano, so prvaki strank sporazum podpisali ob nejasnostih glede tega, kateri resor bo prevzel predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, Boruta Pahorja pa jutri čaka še glasovanje državnega zbora, ki bo odločil o tem, ali bo dobil mandat za sestavo vlade.

Po parafiranju pogodbe je Borut Pahor povedal, da glede programskega dela ne gre več pričakovati zapletov. Če ga državni zbor potrdi, ga čez konec tedna čakajo pogovori o zadnjem delu dokumenta, namreč o ministrskih položajih. "Rad bi kompetentno, sposobno ekipo," je povedal in dodal, da je ta del seveda enako težek kot programski.

Vlada naj bi se konsolidirala do božiča
Glede zapletov z DeSUS-om je izrazil prepričanje, da bo državni zbor predloge kandidatov za ministre dobil v običajnem roku. Vlada naj bi imela nato do božiča čas za konsolidacijo, kar je sicer manj od običajnih sto dni, za katere Pahor ne namerava zaprositi. Od prvega januarja naj bi tako "ravnali, kot nam pritiče po naši politični vlogi".

Pogodba "najmanjši skupni imenovalec"
Prvi mož Zaresa Gregor Golobič pa je po podpisu dejal, da je prepričan, da pogodba ne bo ostala le mrtva črka na papirju. Seveda pa gre za najmanjši skupni imenovalec želja strank, saj nihče ni dobil vsega, kar je želel, je poudaril Golobič. Katarina Kresal, predsednica LDS-ja pa je povedala, da koalicijo čakajo težki časi, verjame pa, da se jih bo lotila z vso resnostjo.

Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec je o vsebinskem delu pogajanj dejal, da so bila zelo trda, seveda pa je taka tudi gospodarska situacija, zaradi česar je bilo potrebno popuščanje.

Kaj vsebuje pogodba?
V pogodbi so najobsežnejša področja sociale, financ in gospodarstva. Med drugim naj bi se sredstva KAD-a prenesla na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, izjema naj bi bili donosi, ki se bodo vlagali v gradnjo domov za starejše. Splošno davčno olajšavo naj bi približali letnemu znesku minimalne plače. Zdravstvo bo deležno notranje reorganizacije in povečanja BDP-ja zanj.

E. S.

.

Parafiranje koalicijske pogodbe