Kako so sporni dokumenti s pogovori med diplomati prišli v javnost, še zmeraj ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kako so sporni dokumenti s pogovori med diplomati prišli v javnost, še zmeraj ni jasno. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, so po objavi diplomatskih pogovorov v časniku Dnevnik Šetincu iz pisarne odnesli računalnik, saj naj bi prav on komuniciral z novinarji. Diplomati so z zadovoljstvom sprejeli tudi ugotovitev ministrstva, da je bilo to dejanje neutemeljeno in neupravičeno.

Nasprotno pa so v sindikatu zgroženi nad ugotovitvijo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da je vodstvo MZZ.ja med 24. 12. in 25. 1. pregledalo 110.000 telefonskih klicev. Po mnenju izvršnega odbora sindikata je bilo to v nasprotju z ustavno zagotovljeno zaščito človekovih in državljanskih pravic. Zaradi tega pričakujejo čim prejšnjo ugotovitev odgovornosti za to.

LDS pričakuje, da Rupel prevzame odgovornost
Oglasil se je tudi vodja poslanske skupine LDS, Jožef Školč, ki je dejal, da mora za dogodke politično odgovornost sprejeti minister Dimitrij Rupel. Kot je v DZ¸-ju danes dejal Školč, ministrstvo ni imelo nobenega predpisa, ki bi mu omogočal ta poseg. "Tu gre za množično kršitev," je prepričan vodja poslanske skupine LDS. Po njegovih besedah ima vlada Janeza Janše "probleme tudi z razumevanjem varstva človekovih pravic".

"Od ministra Rupla pričakujemo tudi, da jasno pove, kdo je odgovoren za nezakonito preverjanje telefonskih izpiskov," je dejal vodja poslanske skupine LDS. Ne glede na to, kdo je preverjanje naročil, pa v LDS-u od Rupla pričakujejo, da prevzame politično odgovornost.

E. S.