MZZ je v zvezi z diplomatsko pošto vložil ovadbo zoper neznanega storilca. Foto: MMC RTV SLO
MZZ je v zvezi z diplomatsko pošto vložil ovadbo zoper neznanega storilca. Foto: MMC RTV SLO
Marijan Šetinc
Šetinc je za TV Slovenija dejal, da ne ve, zakaj so prav njemu zapečatili računalnik, saj so vsi dokumenti na strežniku in se ve, kam gredo. Foto: MMC RTV SLO
Se je z Dnevnikom pogovarjal veleposlanik?

V sindikatu so zapisali, da je v sobo veleposlanika in člana izvršnega odbora sindikata Marjana Šetinca vstopilo osem oseb, med njimi tudi generalni sekretar na ministrstvu. Brez razlage in ne da bi se predstavili, so zahtevali, naj takoj izključi računalnik, ker ga bodo zapečatili. Dejali so, da so iz telefonskih pogovorov ugotovili, da je komuniciral z Dnevnikom.

Drugi na vrsti Marjan Šetinc?
Računalnik so nato zapečatili, da bi ga izročili kriminalistični službi notranjega ministrstva. Odlok o zasedbi računalnika je podpisal zunanji minister Dimitrij Rupel. Izvršni odbor sindikata je postopek obsodil in meni, da je nerazumen in ponižujoč, hkrati pa, da gre za poskus ustrahovanja uslužbencev ministrstva, ki so dejavni v sindikatu. Zadeve na ministrstvu za zunanje zadeve ne komentirajo, zagotavljajo pa, da so vsi postopki v skladu z zakonom in da preiskava še poteka.

Šetinc je za TV Slovenija dejal, da ne ve, zakaj so prav njemu zapečatili računalnik, saj so vsi dokumenti na strežniku in se ve, kam gredo. Sam z curljanjem dokumentov nima nič, je povedal: "Absolutno je nemogoče, da bi s tem kaj imel, to je možno samo v teoriji."

Na ministrstvu pa so nekoliko poostrili varnostne razmere, saj študenti nimajo več dostopa do strežnika z dokumenti.

Sicer pa je MZZ v zvezi z diplomatsko pošto vložil ovadbo zoper neznanega storilca. Na policijski upravi Ljubljana bodo ovadbo preučili in storili vse potrebno, da bodo storilca izsledili.

Prva žrtev Mitja Drobnič
Zaradi objave dokumenta o predbožičnih pogovorih med Slovenijo in ZDA, ki sicer ni imel oznake tajno, je minister Dimitrij Rupel napovedal določene kadrovske spremembe in uvedbo tehničnih ukrepov. Svoj odstop je tako pretekli teden podal politični direktor na ministrstvu za zunanje zadeve Mitja Drobnič, minister Rupel pa je njegov odstop brez zadržkov sprejel.

Njegovo funkcijo bo med predsedovanjem Slovenije Svetu EU-ja opravljal državni sekretar Matjaž Šinkovec, nekdanji direktor Sove, ki je s tega položaja moral oditi po razkritju dveh tajnih lokacij obveščevalno-varnostne službe.

Se je z Dnevnikom pogovarjal veleposlanik?