O tem, kdaj bodo slovenski vojaki lahko zapustili Afganistan, bodo poslanci najverjetneje odločali danes. Foto: BoBo
O tem, kdaj bodo slovenski vojaki lahko zapustili Afganistan, bodo poslanci najverjetneje odločali danes. Foto: BoBo
Kdaj umik iz Afganistana?

Odbora sta v sklepu izrazila pričakovanje, da bo vlada oktobra letos pripravila in obema parlamentarnima odboroma predstavila analizo razmer v Afganistanu ter časovnico čimprejšnjega, a postopnega umika iz dežele pod Hindukušem.

Med razpravo je sicer prevladovala misel tako poslancev kot predstavnikov vlade, da se mora Slovenija glede sodelovanja v Afganistanu obnašati odgovorno, predvsem do lastnih vojakov, in kredibilno do mednarodne skupnosti. To pomeni, da se določi umik iz Afganistana, a v dogovoru z zavezniki.

Seje so se udeležili tudi premier Borut Pahor ter ministra za obrambo in zunanje zadeve Ljubica Jelušič in Samuel Žbogar. Zadnji je uvodoma predstavil razmere v deželi pod Hindukušem in jih opisal kot stabilne, vsaj na političnem področju.

Pahor in Jelušičeva na nasprotnih bregovih
Premier je sicer 23. junija povedal, da naj bi se umaknili kmalu, predvidoma konec oktobra, čemur pa nasprotuje Jelušičeva. Danes je poudarila, da se Slovenija tako o morebitnem vstopu v tovrstne operacije kot izstopu iz njih vedno posvetuje z zaveznicami.

Pahor je ob tem pojasnil, da je o nameravanem umiku iz Afganistana že govoril z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in britanskim premierjem Davidom Cameronom.
Na današnji seji je še enkrat zavrnil trditve nekaterih poslancev, da Slovenija znotraj Nata ni suverena, in kot dokaz znova zatrdil, da Slovenija ni in ne bo vojaško sodelovala pri vojaškem delu Natove misije v Libiji.

Kdaj umik iz Afganistana?