Romana Dobnikar Šeruga meni, da niso prekršili novinarske etike. Foto: BoBo
Romana Dobnikar Šeruga meni, da niso prekršili novinarske etike. Foto: BoBo

"Rezultat testa sprejemamo kot dejstvo, kot znanstveni dokaz," je Dobnikar Šeruga dejala za MMC. Zavrnila je očitke o političnih napadih. "Dejstvo je, da smo imeli utemeljene informacije in da smo predstavili navedbe obeh strani. Pozablja se, da smo kardinala večkrat in dalj časa prosili, naj odgovori na naša vprašanja," je dodala.


Po njenih besedah so objavili zgodbo Petra Stelzerja in niso nikoli trdili, da je kardinal njegov oče ter da edini dejanski odgovor lahko da genetska analiza. Je zgodba torej končana? "Kar se očetovstva tiče zagotovo. Konec koncev je to le znanstveni dokaz," je odgovorila.
Glede napovedanih tožb Rodeta je še povedala, da so pred objavo vse podrobno pretehtali in ugotovili, da je objava v interesu javnosti in nad pravico kardinala do zasebnosti.
Zdolšek obžaluje, da se je kardinal odločil za tožbo
Pooblaščenec Dela odvetnik Stojan Zdolšek obžaluje, da se je Rode odločil za tožbo zoper časopis in novinarja Dejana Karbo. "Ta je s svojim pravno korektnim pisanjem celo pripomogel k temu, da se končajo ugibanja med verniki glede morebitnega očetovstva," meni odvetnik.
Po drugi strani pa Zdolšek napovedano tožbo vidi kot kompliment za slovensko sodstvo. "Očitno mu celo Vatikan zaupa," je sklenil.
Za SŠK brez presenečenja
"Za slovenske škofe objavljeni rezultati DNK-analize niso nobeno presenečenje. Naše zadovoljstvo, da bo gospodu kardinalu povrnjeno dobro ime, pa greni zaskrbljenost zaradi stanja slovenske medijske kulture, da dopušča tako eklatantno teptanje človekove pravice do dobrega imena," so na kratko sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK).
Obrnili smo se tudi na nekdanjega dekana teološke fakultete Stanka Gerjola, ki meni, da bi morali novinarji pred objavo obvezno preveriti vsa dejstva. Strinja se, da bi se morale določene stvari v Katoliški cerkvi spremeniti, zato je novinarsko poročanje o napakah upravičeno. V zadevi z Rodetom pa meni, da so novinarji prekršili poklicno etiko. Slabe luči na RKC to ne meče, bolj izpostavlja neprofesionalizem Dela, je dodal.