Mirjam Bon Klanjšček, Alenka Bratušek in Bojan Dobovšek bodo v poslanskih klopeh združili moči. Foto: BoBo
Mirjam Bon Klanjšček, Alenka Bratušek in Bojan Dobovšek bodo v poslanskih klopeh združili moči. Foto: BoBo
false
Nekdanja premierka Alenka Bratušek je optimistična kljub razpadu njene poslanske skupine. V zadnjih dneh so se sicer okrepila ugibanja, da naj bi se Jani Möderndorfer (na levi) pridružil največji parlamentarni stranki SMC, vendar za zdaj to še ni jasno. Foto: BoBo

Ustanovitev sicer lahko zapletejo poslovniški pogoji, ki pa so v tem delu po Dobovškovem mnenju neživljenjski. Neuradno naj bi bilo namreč članstvo Bratuškove in Mirjam Bon Klanjšček v stranki ZaAB ovira za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Eno izmed določil poslovnika DZ-ja namreč pravi, da imajo pravico ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev ali pristopiti k taki skupini "poslanci, ki so bili izvoljeni z list volivcev, in poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki".

Novo poslansko skupino pa lahko ustanovijo poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, če se politična stranka razdeli na dve ali več novih političnih strank, če se iz dela članstva te stranke ustanovi nova politična stranka ali če razpade koalicija političnih strank, ki so vložile skupne istoimenske liste.

Vsakič pa je pogoj za ustanovitev poslanske skupine ta, da ima najmanj tri člane, in zato je bilo poslanske skupine ZaAB-ja z izstopom Janija Möderndorferja konec.

Möderndorfer v SMC?
Že dalj časa se ugiba o morebitnem prestopu Möderndorferja, ki je sicer v svoji politični karieri med drugim deloval v LDS-u, PS-ju in ZaAB-ju, v SMC.

Predsednik vlade in prvi mož SMC-ja Miro Cerar je glede vstopa Möderndorferja v največjo vladno stranko odgovoril, da če bo tudi formalno izrazil željo, da se jim pridruži, bodo o tem razpravljali na pristojnih organih stranke in sprejeli odločitev.

"Razumem, da poslanci, ki jim je razpadla poslanska skupina ali se v njih niso dobro počutili, iščejo svoje mesto. Kako in na kakšen način, je njihova odločitev, mislim pa, da bo javnost znala dovolj dobro presoditi vsa ta dogajanja in oceniti, ali Dobovšek, Bratuškova in drugi ravnajo politično modro," je aktualne premike v državnem zboru komentiral Cerar.

Dobovšek računa na "življenjsko ureditev"
Dobovšek je sicer glede ustanovitve nove poslanske skupine še dodal, da bodo najprej počakali na odgovor predsednika DZ-ja Milana Brgleza, se zatem posvetovali s pravniki in ukrepali naprej.

Vsekakor je treba nekaj "življenjsko" urediti, ugotavlja Dobovšek. Poslanci, ki postanejo nepovezani, namreč po njegovih besedah nimajo strokovne pomoči in ne morejo glasovati na odborih, kar se mu zdi nedemokratično.

Poudaril je tudi, da sta Bratuškova in Bon Klanjščkova postali nepovezani poslanki zato, ker je nekdo izstopil iz poslanske skupine in je ta ugasnila. To se redko zgodi, ta vprašanja pa bo treba po njegovih besedah razčistiti.

Ob tem meni, da je zdaj vse odvisno od tega, kako bodo razlagali pravne norme. Sam se zavzema za to, da jih razlagajo v duhu zakonodaje, "DZ pa je tista hiša, v kateri je duh demokracije".

"V duhu demokratičnosti in novih trendov, kjer so samostojni poslanci gonilo razvoja, menim, da bodo potrebne spremembe in bo treba te določbe življenjsko razlagati," je dejal.