Predsednik Drnovšek je odpovedal obisk, potem ko dodatnih sredstev iz proračuna, za katere je zaprosil, ni prejel. Foto: RTV SLO
Predsednik Drnovšek je odpovedal obisk, potem ko dodatnih sredstev iz proračuna, za katere je zaprosil, ni prejel. Foto: RTV SLO

Poštenost in resnicoljubnost bi morali končno najti mesto tudi v politiki.

Urad predsednika v sporočilu za javnost

Nesporazumi, ki so se tokrat zgodili po krivdi predsednikovega urada, ne smejo prizadeti meddržavnih odnosov.

Iz sporočila zunanjega ministrstva
Dimitrij Rupel
Zunanji minister je v pismu španskemu kolegu Miguelu Moratinosu izrazil obžalovanje zaradi odpovedi Drnovškovega obiska. Foto: EPA
Janez Janša
Premier pravi, da vlada ni kriva, če je predsednik do sredine leta porabil večino sredstev. Foto: EPA

Z urada so sporočili, da gre pri Ruplovi izjavi o tem, kako naj bi vlada storila vse, da bi predsednik države obiskal Španijo, za neresnico. Vlada ni zagotovila niti pravočasnega predloga novega veleposlanika v Madridu. Izpeljati najvišji državniški obisk brez veleposlanika bi bilo v mednarodni praksi skrajno nenavadno, trdijo v izjavi za javnost.

Minister se ni nikomur vsiljeval
Z zunanjega ministrstva so v zvezi z obiskom v Španiji sporočili, da se minister Dimitrij Rupel nikoli ni ponujal v kakšno delegacijo. Poudarili so, da je želel predsednik Janez Drnovšek v državno delegacijo vključiti finančnega ministra Andreja Bajuka in državnega sekretarja za evropske zadeve Lenarčiča, iz priprav na obisk pa naj bi izključil celo državni protokol.

Telefonska pojasnila v Španijo
V telefonskem pogovoru s španskim kolegom Moratinosom, ki je prosil za primerno sestavo slovenske delegacije, vključno z zunanjim ministrom, je Rupel pojasnil, da v zvezi z navedbami o Drnovškovem potovanju v Španijo z avtomobilom ne gre za finančno, ampak politično težavo.

Veleposlaništvo deluje normalno
V zvezi z očitkom, da vlada ni pravočasno predlagala novega veleposlanika v Madridu, pa so z ministrstva sporočili, da je prejšnji veleposlanik zapustil svoje mesto, preden je bilo mogoče zagotoviti prihod njegovega naslednika, da pa veleposlaništvo deluje normalno in je sodelovalo tudi pri pripravah na državniški obisk.

Kot je znano, je predsednik Janez Drnovšek odpovedal obisk zaradi pomanjkanja sredstev. Po Ruplovih navedbah naj bi bila vlada pripravljena zagotoviti sredstva, potrebna za izvedbo, kar pa na uradu prav tako zavračajo kot neresnico. Opozarjajo, da je vlada brez javne razprave 9 milijard tolarjev dodatnih sredstev odobrila 17 proračunskim porabnikom.

Urad predsednika je ministra za finance pozval, naj vlada obravnava njegov zahtevek za povečanje proračunskih sredstev do 14. septembra, da bi tako zagotovil nemoteno izvedbo dejavnosti do konca leta, vendar odgovora ni prejel. Ko je rok potekel, je predsednik prestavil predvidene mednarodne dejavnosti, vključno z obiskom v Španiji.

Nastali položaj, v katerem predsednik države zaradi pomanjkanja sredstev ne more izpeljati načrtovanega državniškega obiska, na uradu označujejo kot skrajno nenavadno v mednarodni skupnosti in dodajajo, da se poskuša zunanji minister Dimitrij Rupel opravičevati z neresnicami. Vendar s tem se ne pride daleč. Poštenost in resnicoljubnost bi morali končno najti mesto tudi v politiki, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kje se je zataknilo?
Predsednikov proračun za letos je bil 766 milijonov tolarjev, zdaj je denarja le še za najnujnejše, do konca leta je predsedniku ostalo 165 milijonov tolarjev. Njegove letošnje poti so skupaj stale slabih 120 milijonov tolarjev, obiski v Sloveniji na njegovo povabilo pa 13,3 milijona tolarjev.

Predsednikov urad je zato junija vlado zaprosil za dodatnih 180 milijonov tolarjev, vendar jih je finančni minister Andrej Bajuk pozval, naj najdejo notranje rezerve. Urad je nato znesek prepolovil in zahteval 85 milijonov dodatnega denarja, a je ministrstvo Drnovšek pretekli teden obvestil, da zahtevo umika.

V kratkem sporočilu za javnost je zapisal, da zahtevo za dodaten denar umika zaradi nekonstruktivnega in večkrat celo žaljivega odnosa vlade do institucije predsednika države. Zdaj bo, pravi, prisiljen oklestiti in prilagajati svoje aktivnosti, tudi mednarodne. Omejil bo tudi nekatere druge dejavnosti, tako da bo urad predsednika lahko deloval v okviru razpoložljivih sredstev.

Janša: Vlada ni kriva
Premier Janez Janša je v odzivu na umik prošnje dejal, da bi vlada predsedniku države dodatna sredstva odobrila, če bi se bil kdo o tem pripravljen pogovarjati. Janša zatrjuje, da vlada ni kriva, da je predsednik republike vsa sredstva porabil v pol leta. Premier trdi, da bi vlada predsedniku republike odobrila dodatna sredstva za aktivnosti, ki so bile potrjene v programu mednarodnih dejavnosti v skladu z vladno uredbo, čeprav ima sam svoje mnenje o "racionalnosti tega trošenja".

Poštenost in resnicoljubnost bi morali končno najti mesto tudi v politiki.

Urad predsednika v sporočilu za javnost

Nesporazumi, ki so se tokrat zgodili po krivdi predsednikovega urada, ne smejo prizadeti meddržavnih odnosov.

Iz sporočila zunanjega ministrstva