Drnovšek meni, da je institucionalna kriza včasih lahko tudi koristna. Foto: RTV SLO
Drnovšek meni, da je institucionalna kriza včasih lahko tudi koristna. Foto: RTV SLO

Saj veste, kakšni so nazivi za države, kjer so vse institucije podrejene eni osebi.

Janez Drnovšek o tem, kako bi bilo, če bi novi predsednik prihajal iz vrst SDS-a
Janez Drnovšek in Janez Janša
Intervju s predsednikom

Pravi, da je Andrej Rant dober kandidat in da bo pri njem vztrajal, če ne bo potrjen, pa bo predlagal novega neodvisnega kandidata. Kandidata koalicije ne bom predlagal, ker se mi ne zdi smiselno, pravi Drnovšek, saj meni, da je samo v tem primeru instituciji predsednika države zaupana pozicija, ko se mu ni treba vpletati v notranjepolitične spletke in sklepati koalicije.

Zaradi tega se mu zdijo posveti s poslanskimi skupinami nesmiselni. Pravi, da gre tu za stvar zaupanja, ki je namenjeno predsedniku. Ta predlaga, potrjevanje v DZ-ju pa bi moralo biti po njegovem mnenju zgolj formalnost.

Od Janše pričakuje najprej iskrenost
Ob tem je komentiral tudi spor s premierjem Janezom Janšo. Pravi, da je dialog vedno boljši kot konfrontacija. Predpogoja za dialog sta po njegovem mnenju iskrenost in pripravljenost, da se res posluša, in ne samo govori.

Drnovšek je govoril tudi o institucionalni krizi. Pravi, da za državo ni dobro ne to, da bi postavila od vlade odvisnega guvernerja Banke Slovenije, kot tudi ne, da za določen čas ostane brez njega. "Pod institucionalno krizo sem mislil neupoštevanje institucije predsednika države in njegovo podrejanje in tudi podrejanje institucije Banke Slovenije," je še dejal. Drnovšek je sicer dejal, da je institucionalna kriza včasih lahko tudi koristna, saj ljudi prisili, da se zamislijo, stvari pa se lahko nato postavijo na "pravo" mesto, a je tudi pojasnil, da si krize ne želi zaradi krize same, ker bi bil zato končni izid nekaj dobrega.

Glede njegove nove opozicijske vloge je pojasnil, da ni njegov namen, da bi prevzel vlogo opozicije, a če misli, da gre nekaj narobe, se mu zdi prav, da pove, saj drugače postane del teh dogodkov.

Žuganje razume kot nerazumevanje
Glede Janševega žuganja, da bo treba spremeniti pravila igre, Drnovšek pravi, da gre pri tem za znake, ki kažejo, da opozoril niso razumeli pravilno. Opozarja, da če se bo nadaljevala težnja podrejanja institucij, to ne bo v duhu demokratičnih standardov, ki smo si jih v Sloveniji zastavili.

Na koncu je predsednik države pojasnil, zakaj vsebine pisma italijanskemu kolegu Giorgiu Napolitanu ni javno predstavil. Presodil je, da ne bi bilo učinkovito, če bi se vključil v "javni pretep" med Hrvati in Italijani, da pa je napisal, kar je bilo treba, torej, da besede italijanskega predsednika niso bile "na mestu".

Mitja Kandare

Saj veste, kakšni so nazivi za države, kjer so vse institucije podrejene eni osebi.

Janez Drnovšek o tem, kako bi bilo, če bi novi predsednik prihajal iz vrst SDS-a
Intervju s predsednikom