Za Rantovo imenovanje se je zavzelo devet poslancev LDS-a, SD-ja in DeSUS-a, deset koalicijskih poslancev in poslancev SNS-a pa je predlogu nasprotovalo. Foto: RTV SLO
Za Rantovo imenovanje se je zavzelo devet poslancev LDS-a, SD-ja in DeSUS-a, deset koalicijskih poslancev in poslancev SNS-a pa je predlogu nasprotovalo. Foto: RTV SLO

Treba je najti novega guvernerja, sicer bodo v Frankfurtu drugi odločali namesto nas.

Ivan Jelen (DeSUS)
Andrej Rant
Rant pravi, da ima dovolj izkušenj in da bo počakal na glasovanje v DZ-ju. Foto: RTV SLO
Rant brez podpore

Za njegovo imenovanje se je zavzelo devet poslancev LDS-a, SD-ja in DeSUS-a, deset koalicijskih poslancev in poslancev SNS-a pa je predlogu nasprotovalo. Dokončna odločitev je v rokah državnega zbora, kjer Rant za izvolitev potrebuje večino vseh poslanskih glasov, ki pa jih skoraj zagotovo ne bo zbral. Rant je po seji dejal: "Dokončno odločitev sprejmejo poslanci na zasedanju DZ-ja. Želim ugotoviti, kakšna bo."

Vsak vleče na svojo stran
V NSi-ju in SNS-u so spomnili, da se prvi razpis za njih še ni končal, saj se je prijavil še en kandidat, "ki ga je Drnovšek zavrgel". Sašo Peče (SNS) se je vprašal, zakaj bi sploh odšli na pogovore k Drnovšku, "če ni možnosti govoriti o različnih kandidatih." V SDS-u menijo, da je od predsednika države "neodgovorno, da v DZ pošilja predloge kandidatov, za katere ne ve, ali imajo podporo ali ne."

V LDS-u koaliciji očitajo, da želi "dobiti človeka po svoji meri, po drugi strani pa hoče obračunavati s predsednikom države."

Vladne stranke brez DeSUS-a nizajo očitke glede Rantovega dozdajšnjega dela, Rant pa je prepričan, da ima za to funkcijo dovolj izkušenj. Koalicija je že namignila, da bi spremenila način imenovanja guvernerja. SDS, NSi in SLS se z Rantom niso hoteli niti srečati, to sta storila le DeSUS in SD.

Rant bo počakal na odločitev DZ-ja
Kandidat za guvernerja BS-a se je sicer že odzval na odločitev mandatno-volilne komisije in dejal, da je ta odločitev zgolj vmesna stopnja v postopku imenovanja za to funkcijo. "Dokončno odločitev sprejmejo poslanci na zasedanju DZ-ja. Želim ugotoviti, kakšna bo," je poudaril.

V uradu predsednika republike pa odločitve komisije niso želeli komentirati in so povedali le, da bo treba počakati na glasovanje v DZ-ju. Janez Drnovšek je ob ponovni neizvolitvi predlaganega kandidata že pred časom napovedal institucionalno krizo, koaliciji pa se zdijo te napovedi pretirane.

Svoje mnenje na zadnje dogodke sta podala tudi ekonomista Maks Tajnikar, ki meni, da bo moral Drnovšek sedaj ravnati hladno, in ponuditi tretjega kandidata ter Sašo Polanec, ki je takšno odločitev pričakoval in upa, da se bo Drnovšek pred glasovanjem v parlamentu posvetoval s poslanskimi skupinami. Direktor UMAR-ja Janez Šuštaršič odločitve komisije ni želel komentirati.

Kako je po Evropi?
Zbrali so tudi pregled teh postopkov v evropskih državah in ga posredovali medijem. V večini ga imenuje predsednik države po nasvetu vlade, v Franciji vlada, v Italiji vlada ob odobritvi predsednika in na Finskem predsednik sam.

Pravniki pa opozarjajo, da zakonodaje ne gre spreminjati med postopkom izbire guvernerja. Igor Kaučič je za TV Slovenija povedal, da gre tukaj za načelo pravne varnosti in da tega ne bi le odsvetoval, ampak bi bilo to po njegovem mnenju v izrazitem nasprotju z našo zdajšnjo pravno ureditvijo.

Gaspariju prvi nastop uspel
Prvi Drnovškov kandidat Mitja Gaspari je sicer dobil podporo mandatno-volilne komisije, a mu to na glasovanju v DZ-ju ni pomagalo.

Treba je najti novega guvernerja, sicer bodo v Frankfurtu drugi odločali namesto nas.

Ivan Jelen (DeSUS)
Rant brez podpore