Foto:
Foto:
Ursula Plassnik, avstrijska zunanja ministrica se zaveda različnih stališč obeh držav.

S tem je tudi naslednica vseh njenih mednarodnih pogodb. V pogovoru za TV Slovenija je dejal, da so bila mnenja o notifikaciji avstrijske državne pogodbe ves čas različna.

Slovenska stran pa je menila, da zadošča, če imamo kot država vso možnost povedati svoje mnenje in v dialogu s sosednjo Avstrijo opozarjamo na vprašanja manjšine ter jih skušamo urejati na konstruktiven način.

Strinjanje držav glede nestrinjanja
Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik je v intervjuju za dunajski tednik izjavila, da se je ob njenem nedavnem obisku v Sloveniji pokazalo, da so pravna stališča glede nasledstva zelo različne narave. Dodala je, da se pri tem vprašanju državi strinjata le v tem, da se ne strinjata.

Inzko: Avstrijska državna pogodba velja naprej
Avstrijska državna pogodba seveda velja naprej, Avstrija pa želi izpolnjevati njen 7. člen, ki ščiti slovensko manjšino v Avstriji, je na občnem zboru Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva dejal avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko. Poudaril pa je, da imata Slovenija in Avstrija različne poglede na nasledstvo Slovenije pri ADP-ju.

Avstrijski pravniki menijo, da je Slovenija naslednica Jugoslavije, ni pa avtomatično povsod njena pravna naslednica. Avstrija meni, da gre pri ADP-ju za številčno omejeno pogodbo, ki nima avtomatičnega nasledstva, ker so bile pridružene članice pri tej pogodbi tedaj članice Združenih narodov in so bile v protihitlerjevski koaliciji. To so bili po Inzkovih besedah pogoji za pridruženo članstvo pri ADP-ju, ki jih Slovenija ne izpolnjuje, saj takrat ni bila članica ZN-a.