Elka Strojan je predsedniku izročila zahvalno pismo. Foto: RTV SLO
Elka Strojan je predsedniku izročila zahvalno pismo. Foto: RTV SLO
Strojanovi na roojah
Družina je praznike vendarle preživela skupaj. Foto: RTV SLO
Predsednik na Rojah

Ob srečanju z Elko Strojan, ko mu je ta izročila zahvalno pismo in razkazala prostore novega doma, kamor so se preselili v nedeljo, je Drnovšek izrazil zadovoljstvo, da so sprejeli lokacijo in tako skupaj na toplem preživeli božične praznike. Drnovšku se je na Rojah pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Na novinarsko vprašanje o očitkih, da je s sobotnim poskusom dostave bivalnih zabojnikov v Ambrus kršil občinske zakone, je predsednik republike odgovoril, da so bili pred tem kršeni človeški zakoni. Ob tem je pozval k enotnosti.

Drnovšek je Strojanovim že v soboto skušal v Dečjo vas pripeljati dva bivalnika, namero pa so mu preprečili krajani Ambrusa in Zagradca. Čeprav jih je skušal osebno prepričati, naj spustijo konvoj v naselje, pogajanja, v katerih je bilo izmenjanih nekaj ostrih besed, niso uspela.

Podobnik zadovoljen
O selitvi, ki jo je pripravil Karitas, so se dogovorili v soboto na srečanju Strojanovih in njihovega pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina z ministrom za okolje ter predsednikom vladne komisije za zaščito romske skupnosti Janezom Podobnikom in direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom. Gre za 200 kvadratnih metrov površin v objektih logističnega centra uprave za zaščito in reševanje, v katerih je dvanajst sob. Otrokom bo še naprej zagotovljen pouk, saj jih bo obiskovala njihova učiteljica iz Zagradca.

Minister Podobnik je ob nastanitvi izrazil zadovoljstvo z uresničenjem dogovorjenega in s tem, da bo družina božično-novoletne praznike preživela skupaj. Za korektno iskanje lokacije se je zahvalil tudi pravnemu zastopniku Strojanovih, Aleksandru Čeferinu. Prav tako se je za sobotni poskus zahvalil predsedniku republike Janezu Drnovšku. Ponovil je, da gre za začasno nastanitev, iskanje stalne pa se bo nadaljevalo. O lokaciji je bil pred prihodom družine Strojan obveščen ljubljanski župan Zoran Janković, ki temu ni nasprotoval, je povedal Podobnik.

Predsednik na Rojah