Drnovšek je med drugim dejal, da v bližnji prihodnosti ne načrtuje obiska na Kosovo. Foto: EPA
Drnovšek je med drugim dejal, da v bližnji prihodnosti ne načrtuje obiska na Kosovo. Foto: EPA

V pismu predsednikom držav in vlad članic EU-ja ter predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu se je Drnovšek v času krize Evropske unije zavzel za odpravo britanskega rabata ter povečanje sredstev za doseganje lizbonskih ciljev.

Skupna kmetijska politika je po njegovem mnenju zgrešena, zato Uniji predlaga, naj med drugim neposredne subvencije kmetom z zdajšnjih 100 odstotkov zmanjšajo na 75. Tako bi v evropskem proračunu prihranili deset milijard evrov na leto, članice Unije pa bi lahko, če bi to želele, kmetom še vedno izplačevale 100-odstotne subvencije, vendar bi razliko krile iz svojih proračunov.

Če perspektiva ne bo sprejeta ...

Več o neformalnem srečanju voditeljev držav članic EU-ja si preberite tukaj.
Drnovšek je v pismu zapisal še, da je ob nesprejetju dogovora glede prihodnje finančne perspektive ogrožena tudi evropska ustavna pogodba in voditelje držav članic, ki se udeležujejo neformalnega srečanja v Hampton Courtu, pozval, naj dosežejo soglasje.

Drnovšek pa je podprl tudi ustanovitev sklada za globalizacijo, ki ga je včeraj kot eno izmed šestih prednostnih področij EU-ja predlagal britanski premier Tony Blair.