Predsedniku države se zdi prav in odgovorno, da se vključimo v reševanje te problematike. Foto: Reuters
Predsedniku države se zdi prav in odgovorno, da se vključimo v reševanje te problematike. Foto: Reuters
Odzivi na Drnovškov predlog so bili burni. Foto: RTV SLO

Kot je dejal, nadaljnje odlaganje problema ne bi nikomur koristilo. Drnovšek še meni, da vsiljevanje rešitve, po kateri bi bila Kosovo in Srbija v isti državi, ne bi bilo produktivno, saj bi vodilo v napetosti.

Zdi se mu tudi prav in odgovorno, da se vključimo v reševanje te problematike. Po njegovih besedah se Slovenija ne poteguje za to, da bi vodila pogajanja ali bila akter v njih, saj želi le pomagati k dosegi dolgoročne rešitve in stabilnosti.

Poudarek dveh bistvenih elementov
Drnovšek je ponovil, da sta bistvena elementa zagotovitev mirnega in dostojnega življenja srbski manjšini in dodelitev eksteritorialnega statusa srbskim spomenikom. Predsednik je sicer pričakoval burne odzive na svoj predlog in poudaril, da so politiki reagirali na način, ki ne prinaša rešitve.

Razlaga veleposlanikom EU-ja
Gostil je tudi veleposlanike članic EU-ja ter kandidatk za članstvo v povezavi. Kot je povedal, je v pogovorih poudaril točke, ki so po njegovem pomembne za EU in sogovornikom predstavil načrt za Kosovo.

V čem se razlikuje ameriški predlog

Pojasnil je tudi razliko med njegovim in ameriškim predlogom za Kosovo, ki ga je dal ameriški državni podsekretar Nicholas Burns. Dejal je, da njegov načrt vsebuje element eksteritorialnosti ter določa časovni okvir.

Türk: Predlog ni posebno kreativen
Nekdanji pomočnik generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana Danilo Türk je v Odmevih Drnovškov predlog ocenil za ne posebno inovativnega niti posebno kreativnega in dodal, da zbira elemente, ki so že bili predmet diskretnih razprav.