Država med gospodarsko krizo, ki je povezana z vse hujšo krizo delovnih mest, ne bi smela v lastno škodo in škodo slovenskega gospodarstva spreminjati režima počitnic, menijo v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Foto: PU Kranj
Država med gospodarsko krizo, ki je povezana z vse hujšo krizo delovnih mest, ne bi smela v lastno škodo in škodo slovenskega gospodarstva spreminjati režima počitnic, menijo v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Foto: PU Kranj

Turistični delavci so se tako odzvali na včerajšnjo napoved ministra za šolstvo Igorja Lukšiča, da bodo tudi prihodnje šolsko leto zimske počitnice ostale enotne.

"Odločitev sproža strah za ohranitev delovnih mest"
"Nikakor ne moremo sprejeti argumentov ministrstva za šolstvo in šport, da želi turizem kovati dobičke na račun šolskega sistema. Turizem ni dejavnost velikih dobičkov, storitvena turistična dejavnost z ogromnim vložkom osebnega dela posebnih dobičkov sploh ne omogoča, daje pa redno službo 45.000 ljudem. Skrčenje zimskih počitnic, ki so glavna zimska turistična sezona, na polovico je za vse te ljudi hud udarec in sproža strah za ohranitev delovnih mest," so zapisali v izjavi za javnost.

Sprašujejo se, zakaj ministrstvo noče razumeti, da je z nerazumnim dejanjem povzročilo povečanje odliva sredstev v tujino, sredstev, ki jih družine namenijo za zimske počitnice in jih ne želijo porabiti za kakšno drugo dobrino.

Zbornica: Polnijo se blagajne drugih držav
"Vprašanje je, zakaj ministrstvo za šolstvo in šport noče razumeti, da z vsakim milijonom evrov odliva za zimske počitnice v tujini državna blagajna izgubi približno 150.000 evrov prihodkov iz naslova DDV-ja in da ti davki polnijo blagajne drugih držav," so zapisali. Dodali so še, da je samo letos država zaradi svoje "prenagle poteze" izgubila vsaj milijon evrov DDV-ja, odliv pa se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih, če bodo vztrajali pri enotnih počitnicah.

"Še posebej nam je nerazumljiv ta odnos zato, ker je tudi ministrstvo za šolstvo in šport v hudi stiski zaradi pomanjkanja sredstev za izvrševanje resornih obveznosti. V turističnem gospodarstvu smo prepričani, da v času hude gospodarske krize, ki je povezana z vse hujšo krizo delovnih mest, država ne sme v lastno škodo in škodo slovenskega gospodarstva spreminjati režima zimskih šolskih počitnic, ki je bil dobro uveljavljen zadnjih 18 let," so prepričani.