Vlada je zamenjana, poslanci, ki so povzročili neustavno stanje, pa še vedno sedijo v DZ-ju, pravi Pirnat. Foto: BoBo
Vlada je zamenjana, poslanci, ki so povzročili neustavno stanje, pa še vedno sedijo v DZ-ju, pravi Pirnat. Foto: BoBo

Država bo tako finančne posledice nosila zaradi izbrisanih, sprejema od ustavnega sodišča že razveljavljenih členov Zujfa, na sodišču pa so še vedno tudi postopki, povezani z neizplačilom regresa javnim uslužbencem. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji tožbam nekaterih sindikatov že ugodilo.

Vendar pa je "skrajno malo verjetno", da bi kdo nosil odgovornost za posledice teh odločitev, meni pravni strokovnjak Rajko Pirnat. V pravu namreč okvirno obstajajo štiri vrste odgovornosti: politična, odškodninska, kazenska in disciplinska.

Krivi, ker se niso poučili?
V primeru razveljavljenih členov Zujfa, posledica česar je, da bo morala država zaradi neustavnih določb o znižanju pokojnin, ki se izplačujejo iz proračuna, celo vrniti razliko, bi lahko govorili o politični odgovornosti, ne pa tudi o kateri izmed drugih treh odgovornosti. Pirnat namreč meni, da bi komur koli težko dokazali kakšno drugo odgovornost razen politične, posebej zato, ker ni jasno, ali je v tem primeru škoda sploh nastala. "Omenjene deleže pokojnin bi država tako ali tako morala plačati," je pojasnil.

Glede politične odgovornosti pa je bila ta z menjavo vlade nekako že uveljavljena, a je hkrati res, da pa so poslanci, ki so zdaj razveljavljene člene Zujfa sprejeli in s tem povzročili protiustavno stanje, še vedno v državnem zboru, je dodal. Tisti, ki so zakon sprejemali, bi se morali bolj poučiti o pravni dopustnosti predlaganih rešitev, je še dejal.

Primer izbrisanih: Odškodninska odgovornost zastarala
Tudi v primeru izbrisanih bi od kogar koli težko zahtevali kakšno drugo odgovornost razen politične, pravi Pirnat. Za škodo, ki je nastala izbrisanim, je kriva država, težko pa bo, po Pirnatovem mnenju uveljavljati kakršno koli odgovornost ljudi, ki so krivi za izbris, saj se je ta zgodil "tako daleč nazaj, da je splošna odškodninska odgovornost najverjetneje že zastarala".