Parlamentarne volitve 2018: volivci čakajo na prejem glasovnice in podpis v volilni imenik.  Foto: BoBo
Parlamentarne volitve 2018: volivci čakajo na prejem glasovnice in podpis v volilni imenik. Foto: BoBo

Državna volilna komisija je na službo vlade za digitalno preobrazbo in notranje ministrstvo naslovila izhodišča za začetek projekta Elektronski volilni imenik. Z vzpostavitvijo elektronskega volilnega imenika bi se po prepričanju DVK-ja racionaliziralo delo volilnih organov, povečala bi se učinkovitost pri izvajanju volilnih opravil in izvedbi glasovanja. Hkrati bi se zmanjšalo število morebitnih napak, ki so posledica človeškega dejavnika, so navedli v sporočilu za javnost.

"Med prednostmi elektronskega volilnega imenika lahko izpostavimo tudi, da ne bi bilo več potrebno tiskanje volilnih imenikov. Vse oblike glasovanja bi se avtomatično zabeležile v elektronskem volilnem imeniku, volilno udeležbo pa bi lahko objavljali v realnem času na spletu 'on-line'," so zapisali pri DVK-ju.

V primeru elektronskega volilnega imenika in elektronske identifikacije bi bila volilna udeležba namreč znana z vsako registraciji volivca. Omogočeno bi bilo tudi avtomatično zbiranje statističnih podatkov po spolu in starosti. Zaradi opreme volišč z računalniki bi se pojavila dodatna možnost nadgradnje enotnega informacijskega sistema za podporo volitev in referendumov, ki bi omogočala vnos izidov na volišču samem. Elektronski volilni imenik bi omogočal tudi razmislek, da bi se za posamezne volitve lahko uvedlo glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča (sistem omnia) na vseh voliščih.

"Volilni imeniki se že sedaj pripravljajo iz evidence volilne pravice in iz centralnega registra prebivalstva, ki je elektronsko voden, zato bi bilo smiselno, da bi se nadgradil in informatiziral tudi volilni imenik, posledično pa bi se izognili tiskanju in podpisovanju volivcev v volilne imenike. Vsa volišča, tako tista v Republiki Sloveniji kot tudi tista v tujini (na diplomatsko-konzularnih predstavništvih), bi se digitalizirala," meni direktor DVK-ja Dušan Vučko.

Uvedba elektronskega volilnega imenika bi pomenila, da bi bilo treba vsa volišča opremiti s prenosnimi računalniki. Kot še predlaga DVK, bi se volivec na volišču identificiral z elektronsko osebno izkaznico, ki bi postala obvezen dokument za volivce, kar pa pomeni, da bi državni zbor moral prej sprejeti ustrezno novelo zakona o osebni izkaznici.

Pri DVK-ju menijo, da bi elektronski volilni imenik pripomogel tudi k bolj doslednemu spoštovanju načela enake volilne pravice, v skladu s katero ima vsak volivec en glas.

"Omenjeni projekt je zaenkrat še v fazi osnutka in terja podrobno preučitev pristojnih institucij. Predlog Službe DVK-ja je, da bi se elektronski volilni imenik vzpostavil do naslednjih rednih državnozborskih volitev v letu 2026," so še zapisali v sporočilu za javnost.