Zakona o malem delu državni svet ni podprl. Foto: MMC RTV SLO
Zakona o malem delu državni svet ni podprl. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah svetnika Draga Žure je zakon eksperiment, za katerega posledice ne vemo, a so lahko nepopravljive. Poudaril je, da ne želi biti zagovornik današnjega študentskega dela, a ukrep ne more biti zakon, ki sistem ukinja. Kot problem je navedel vsebinske rešitve in časovne omejitve ter tudi vključenost treh skupin v zakon.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik mu odgovarja, da posebnosti za posamezne skupine, med drugim za študente, zakon navaja. Predlagatelj po njegovih besedah upošteva tudi določeno možnost, da pride do izrinjanja dela za nedoločen čas, verjetno pa se bo nekoliko prerazporedilo tudi delo od študentov na druge. Toda študentom smo zagotovili štipendije in "ne ignorirajte tega dejstva", je še poudaril Svetlik.

Zakon zdaj izboljšan in s pomembnimi dopolnili
Minister Svetlik je uvodoma izpostavil pomembne dopolnitve oz. izboljšave zakona prek druge obravnave matičnega odbora. Med drugim je navedel določilo, da se minimalno plačilo za malo delo usklajuje skladno z gibanjem minimalne plače. Ponovno je poudaril, da je malo delo namenjeno skupinam, ki že imajo urejen primarni status in iz njega zagotovljene osnovne pravice.

Na očitke, da so v to delo vključeni tudi brezposelni, pa je odgovoril, da je zakon v izrazito korist predvsem tej skupini. Brezposelni bodo lahko prek malega dela ohranjali stik s trgom dela, a to ne bo smelo vplivati na njihove pravice iz osnovnega statusa, zagotavlja minister. Prepričan je še, da bo malo delo zajezilo delo na črno.

Delodajalci so ga večinoma podprli
Državni svetniki so bili do zakona v večini kritični, podprli pa so ga zlasti v interesni skupini delodajalcev. Predlagali so tudi sklep za podporo zakonu, a so ga svetniki na koncu zavrnili. O predlogu zakona bodo poslanci odločali prihodnji teden.