Tožilstvo je del pravosodja, opozarja državnotožilski svet. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo je del pravosodja, opozarja državnotožilski svet. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju sveta je predlog spremembe v "nasprotju z voljo ustavodajalca, ki je državno tožilstvo v ustavi umestil v del pravosodja," so zapisali in poudarili, da samostojnost delovanja državnega tožilstva v okviru pravosodja med drugim določa tudi 10. člen zakona o tožilstvu.

Predlagateljev argument ni točen. Je zavajajoč.
Svet je prepričan, da predlagatelj novega zakona ni ponudil nobenega strokovno prepričljivega argumenta za prenos pristojnosti. Opozarja, da "argument, da takšno ureditev pozna ena od skandinavskih držav, ni točen in je za javnost zavajajoč. Izboljšanja kakovosti sodelovanja med policijo in tožilstvom pa ni mogoče doseči s poseganjem v ustavni status tožilstva."

Nedopusten poseg v funkcijo
Predlagana sprememba ogroža neodvisnost delovanja oddelka za preiskovanja in pregon oseb s posebnimi pooblastili, ki kot samostojna organizacijska enota deluje pri specializiranem tožilstvu. Zato so v državnotožilskem svetu prepričani, da "gre za nedopusten poseg v funkcijo , ki jo ima na podlagi zakona o kazenskem postopku državno tožilstvo tako v odnosu do policije kot do sodišča".

Protest državnotožilskega sveta se nanaša na pretekli teden sprejeto novelo zakona o v vladi, s katero se število ministrstev s 15 zmanjšuje na 11. Tako v strokovnih krogih kot v javnosti pa so se v tem času pojavili številni pomisleki v zvezi z združevanjem resorjev, med drugim ukinitev kulturnega ministrstva, ustanovitev t. i. superministrstva (za infrastrukturo in okolje) z veliko pooblastili in tudi o umestitvi državnega tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve.