Predsednik srbske skupščine računa na pomoč in podporo  Slovenije pri približevanju Srbije EU-ju. Foto: EPA
Predsednik srbske skupščine računa na pomoč in podporo Slovenije pri približevanju Srbije EU-ju. Foto: EPA
Predsednik skupščine Srbije Oliver Dulić o zaščiti srbskih interesov na Kosovu.
Janez Janša
Janša in Dulić sta se strinjala, da mora končna rešitev o statusu Kosova omogočiti dolgoročni mir in stabilnost v regiji. Foto: RTV SLO

Janez Janša in France Cukjati sta z gostom, ki je v Sloveniji na uradnem obisku prvič, govorila tudi o Kosovu. Srbska stran je zadovoljna, saj meni, da Ahtisaarijev načrt za nadzorovano neodvisnost pokrajine ne bo vzdržal, hkrati pa želi sklepe novih pogajanj s kosovskimi Albanci potrditi z resolucijo ZN-ja. Dulić zavrača reševanje kosovskega vprašanja v okviru t. i. skupine za stike.

Cukjati je ob tem poudaril, da brez tesnega sodelovanja Srbije ne bo trajnejših rešitev, ne bo sobivanja, saj je osnovno načelo evropskega razmišljanja, da se vprašanja rešujejo z dogovori.

Roka Srbiji na poti v EU
Pogovori so se poleg Kosova vrteli predvsem okoli pomoči Slovenije Srbiji pri njenem približevanju EU-ju. Dulić je v pogovoru izpostavil približevanje Srbije Evropski uniji, ki je za Srbijo prednostnega pomena. Glede na to, da ima Slovenija dobre izkušnje s približevanjem EU-ju in da imata Srbija in Slovenija del skupne zgodovine in se posledično veliko bolje poznata kot nekatere druge države EU-ja, bi bile izkušnje Slovenije zelo dobrodošle. Poleg tega pa ocenjujejo, da bo Srbija lahko vložila kandidaturo za EU ravno med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije.

Cukjati in Dulić sta se zavzela za izboljšanje medparlamentarnih odnosov. Predsednik Državnega zbora Cukjati je ob tem obnovil pobudo za srečanje parlamentov držav nekdanje Jugoslavije, na katerem bi imeli možnost izmenjati mnenja o pomembnih skupnih temah, kot je gospodarsko sodelovanje ali zaščita narodnih entitet.

Janša: Slovenija bo med predsedovanjem EU-ju posebno pozornost namenila Zahodnemu Balkanu
Dulić se je srečal se s premierjem Janezom Janšo, s katerim sta pozitivno ocenila razvoj dvostranskih odnosov med državama, ki so izjemno intenzivni zlasti na področju gospodarstva, pogovarjala pa sta se tudi o o statusnem vprašanju Kosova. Strinjala sta se, da mora končna rešitev omogočiti dolgoročni mir in stabilnost v regiji. Janša je izpostavil pozitivni razvoj dogodkov v Srbiji po parlamentarnih volitvah in oblikovanju nove vlade. Poudaril je, da bo Slovenija v času predsedovanja EU-ju v prvi polovici leta 2008 posebno pozornost posvetila konkretizaciji evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Predsednik skupščine Srbije Oliver Dulić o zaščiti srbskih interesov na Kosovu.