Zadnji rok za vložitev kandidatur za državni zbor je 27. avgust. Foto: EPA
Zadnji rok za vložitev kandidatur za državni zbor je 27. avgust. Foto: EPA

Marko Golobič, tajnik DVK-ja, je dejal, da je prišlo do manjših glasovalnih razlik, ki pa "na izid niso popolnoma nič vplivale".

Volitve v DZ: Kandidature do 27. avgusta
Državna volilna komisija je sprejela tudi rokovnik volilnih opravil za izvedbo državnozborskih volitev. Golobič je med najpomembnejšimi roki izpostavil 27. avgust opolnoči, ki je zadnji čas za vložitev kandidatur.

Znova o vprašanju glasovnic za tujino
Člani DVK-ja so razpravljali tudi o vprašanju, ali v rokovnik volilnih opravil spadajo tudi tista volilna opravila, za katera zakon ne predpisuje roka, ki bi ga bilo mogoče zakonsko opredeliti, med njimi pošiljanje glasovnic v tujno. Golobič omenja dve možnosti. Volivcem se lahko pošlje uradna prazna glasovnica ali pa glasovnica, ki bo znana 15. dan pred dnem glasovanja in torej vsebuje vsa imena in liste kandidatov.

"Zakon pravi, da je to treba storiti pravočasno," je dejal Golobič in dodal, da je treba upoštevati napotilo ustavnega sodišča. To je v enem izmed sklepov naložilo, da je treba presoditi, v katere države se zaradi geografske oddaljenosti pošilja prazne glasovnice in v katere glasovnice, enake tistim, s katerimi bodo glasovali volivci v Sloveniji.

Prijava za glasovanje po pošti: 22. avgust
Zaradi geografske oddaljenosti posameznih držav bo rokov za odpošiljanje glasovnic več, zato DVK konkretnih datumov ni zapisal. Odločil pa je, da morajo vsi volivci s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki jih na dan volitev ne bo v državi in bi želeli glasovati po pošti, to sporočiti do 22. avgusta.