Poslanci so potrdili insolvenčni zakon, ki bo omejil zlorabe osebnega stečaja. Foto: BoBo
Poslanci so potrdili insolvenčni zakon, ki bo omejil zlorabe osebnega stečaja. Foto: BoBo
DZ
V DZ-ju redna marčna seja. Foto: DZ/Borut Peršolja

Institut osebnega stečaja se zdaj spreminja v dveh elementih, in sicer se omejuje možnost zlorab odpusta obveznosti in dopušča skrajšanje preizkusnega obdobja za najbolj socialno ogrožene kategorije dolžnikov.

Da ne bi več prihajalo do zlorab, novela zakona tako podaljšuje roke za vložitev ugovora proti odpustu obveznosti z dveh na tri leta, obdobje izpodbijanja pravnih dejanj stečajnega dolžnika pa s treh na pet let. Ker pa je imela vlada pred očmi tudi socialno najbolj ogrožene, je za njih na drugi strani v novelo vgradila skrajšanje preizkusnega obdobja.

Novost je tudi uvedba generalne klavzule, ki sodišču nalaga, da v vsakem posameznem primeru presoja, ali je odpust obveznosti upravičen.

Pogoste zlorabe s prenosom premoženja
Možnost osebnega stečaja je bila kot novost v slovensko insolvenčno zakonodajo vnesena leta 2008, v zadnjem času pa je prihajalo do številnih zlorab tega instituta, zato je vlada z omenjeno novelo pripravila nekaj sprememb.
V Sloveniji se je namreč v preveč primerih vzpostavila praksa, da ljudje vložijo zahtevo za osebni stečaj, nato pa prenesejo svoje premoženje na družinske člane ali povezane osebe. "Temu ta zakon vsaj poskuša narediti konec," je prejšnji teden ob obravnavi predloga vlade dejal pravosodni minister Goran Klemenčič.

Plače iz stečajne mase za šest mesecev
Drugi sklop sprememb pa se nanaša na prestrukturiranje manjših družb. V postopek preventivnega prestrukturiranja bodo po novem lahko šle tudi majhne družbe, za te bodo zdaj veljala tudi posebna pravila prisilne poravnave, med drugim lahko postopek predlagajo tudi finančni upniki, ki lahko pripravijo tudi načrt prestrukturiranja in prevzamejo vodenje. Poenostavljena poravnava bo zaradi učinkovitejšega varstva pravic upnikov omejena le na mikrodružbe in samostojne podjetnike.

DZ je v zakon vnesel tudi določbo, po kateri se bodo iz stečajne mase prednostno izplačale neizplačane plače delavcev za zadnjih šest mesecev pred začetkom postopka.

Višina zajamčene vloge še naprej 100 tisoč
DZ je z 49 glasovi za in z nobenim proti sprejel zakon o sistemu jamstva za vloge, ki na novo ureja vzpostavitev in delovanje sistema jamstva za vloge na bankah. Višino zajamčene vloge so sicer ohranili pri 100 tisoč evrih, a so na novo vzpostavili sklad za jamstvo vlog pri Banki Slovenije (BS).

Zakon jasno določa postopek izplačil, ki bo pod okriljem BS-ja, in natančno opredeljuje izjeme za višja izplačila. Poleg tega postopno skrajšuje roke za izplačilo do leta 2024. Zdaj je rok 20 delovnih dni od začetka stečaja banke, na koncu pa bo rok sedem delovnih dni.

Novela o kmetijskih zemljiščih
Poslanci so potrdili tudi novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki bo razširila nabor objektov za gradnjo na kmetijskih zemljiščih. Tako se širi nabor objektov, ki jih lokalna skupnost s prostorskim aktom lahko dovoli graditi na vseh kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe.
Na kmetijskih zemljiščih bo tako lahko lokalna skupnost dopustila gradnjo med drugim rastlinjaka, ograje za pašo živine, ograje in opore za trajne nasade, opore za mreže proti toči, kozolca ali kmečke lope.