Foto:
Foto:

Državnemu zboru ob obstrukciji poslanskih skupin SLS-a, SDS-a, NSi-ja in SNS-a zaradi nesklepčnosti namreč ni uspelo odločiti o predlogu odbora za notranjo politiko, ki je predlagal, da zavrnejo referendumsko pobudo za predhodni zakonodajni referendum o sistemskem zakonu o izbrisanih.

Omenjeno pobudo je vložila skupina volivcev s prvopodpisano Sandro Letica, članico izvršilnega odbora Slovenske demokratske mladine (SDM), tj. podmladka SDS-a.

Grims vložil novo pobudo za razpis referenduma o izbrisanih
Član izvršilnega odbora SDS-a Branko Grims je vložil novo pobudo za razpis referenduma o sistemskem zakonu o izbrisanih. Gre za četrto pobudo, pod katero se je tokrat podpisalo 1.250 volivcev.

Referendumsko vprašanje se tokrat nanaša le na vprašanje odškodnin izbrisanim in revizijo odločb o stalnem prebivanju. Tako naj bi volivci odgovorili na vprašanje, ali se strinjajo, da se postopek revizije odločb in postopek za uveljavljanje odškodnin, vključno z njihovo višino, uredita tako, kot je predlagano v sistemskem zakonu.

Pobudniki posebej opozarjajo na bistveno odstopanje od dosedanje pravne
prakse pri omejevanju odškodnin, pri tem pa se sklicujejo na že obstoječe predpise, ki omejujejo odškodnino žrtvam povojnega in medvojnega nasilja.

Odločitev najbrž v torek
Predsednik državnega zbora Borut Pahor je sporočil, da bo svojo odločitev o najnovejši pobudi predvidoma sporočil v torek, 25. maja. Pobudo je sicer že poslal v oceno parlamentarni pravni službi, priložene podpise pa notranjemu ministrstvu.