Foto:
Foto:
Majda Širca meni, da se SDS spreneveda.
Bo RTV Slovenija javni ali državni zavod?

Koalicijske stranke želijo splošno obravnavo o zakonu, saj menijo, da gre za pomemben zakon, ki ureja občutljivo področje uresničevanja ustavne pravice državljanov do nepristranske in celovite informacije.

Poslanec SDS-a Branko Grims, eden od glavnih tvorcev zakona, je sicer ponovno ocenil, da bo zakon prinesel preoblikovanje RTV-ja v dejansko javno televizijo. Po njegovem izboljšuje mehanizme, ki dajejo čim večjo svobodo novinarjem.

Po besedah Majda Širca iz LDS-a gre očitno res za izredne razmere in tudi potrebo vlade, da naredi sebi svojo lastno televizijo s svojimi ljudmi. Gre za lažno demokratično razpravo, ker pretveza za tako hitri postopek pomeni potrebo, da se ta zakon čim prej sprejme.

Novinarji za predstavitev mnenj
Člani koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija so pozdravili odločitev o rednem zakonodajnem postopku sprejemanja zakona o RTV-ju, ki po njihovem mnenju omogoča upoštevanje vsebinskih pripomb strokovne in zainteresirane javnosti.

Člani koordinacije so vodstvo DZ-ja tudi pozvali, da organizira javno predstavitev mnenj o predlogu zakona o RTV-ju in tako omogoči odpravo pomanjkljivosti predlaganega besedila, ki ga je vlada kljub zahtevam po široki javni in strokovni razpravi sprejela in poslala v sprejem DZ-ju.

Mirovni inštitut kritičen do predloga
Mirovni inštitut pa je sporočil, da rešitve v predlogu novega zakona o RTV Slovenija uvajajo dodatne vzvode politizacije in vpliva državnih organov v programih in vodstvenih strukturah RTV-ja, namesto da bi prispevale k depolitizaciji in krepitvi javnega interesa.