Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Petru Svetini se zdi nedopustno, da se številna priporočila ponavljajo, a ministrstva ostajajo neaktivna glede njihovega uresničevanja. Tak primer je priporočilo, naj vlada zagotovi sredstva za sofinanciranje gradnje dvigal v večnadstropnih zgradbah.

Področje zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja je med področji, s katerih je največ pobud. Obžaluje, da vrsta vprašanj že leta ostaja neodgovorjenih, kar slabša dostopnost do zdravstvenih storitev, je poudaril pri opisu poročila Varuha za lani. Hkrati je predstavil poročilo Varuha o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu h konvenciji Združenih narodov proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2023.

Vlada je v odzivu na poročilo Varuha za lani, pripravo tega je koordiniralo ministrstvo za pravosodje, zagotovila, da si bo več kot 40 delno uresničenih ali neuresničenih priporočil prizadevala uresničiti v prihodnje, je povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan pa je glede zavrnitve dveh novih priporočil varuhu Svetini predlagal sestanek, da bi skupaj našli ustrezno rešitev.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v Svobodi zagotovili, da si prizadevajo za to, da bi bili vsem zagotovljeni enaki pogoji in pravice. Kot je v imenu poslank in poslancev Svobode zatrdil Dean Premik, so njihova prizadevanja usmerjena v sistemske spremembe za boljše vključevanje otrok s posebnimi potrebami in v zagotavljanje enakih možnosti žensk in moških.

SD opozarja na pomen duševnega zdravja

V SD-ju so opozorili na pomen duševnega zdravja. Ministrstvo za zdravje je sicer upoštevalo pripombe Varuha in pripravilo predlog zakona o psihoterapevtski dejavnosti, je spomnila poslanka SD-ja Meira Hot. Odločevalce pozivajo, da upoštevajo vse deležnike in da imajo kot primarno načelo pred očmi dostop do psihoterapije.

V Levici pa so še zlasti poudarili nezadovoljivo stanje na področju invalidov. Varuh je namreč v poročilu izrazil skrb zaradi izvajanja postopkov pri osebni asistenci, saj je prejel veliko pobud posameznikov, ki ob vnovični oceni o upravičenosti do osebne asistence do nje niso bili več upravičeni ali pa so dobili manj ur, je bila kritična Tatjana Greif iz Levice.

V živo iz državnega zbora

Dogajanje v državnem zboru lahko od 10. ure dalje spremljate v neposrednem prenosu na 3. programu Televizije Slovenija.

V SDS-u so se med drugim osredinili na nerešena vprašanja, ki se nanašajo na Rome. Njihove nerešene bivanjske razmere ne smejo biti vzrok za nasilje, ampak je treba poiskati prave vzroke in se nanje ustrezno odzvati, je menil poslanec SDS-a Anton Šturbej. Po njegovih besedah tega področja ne bi smeli reševati kabinetsko.

V NSi-ju so medtem kot skrb vzbujajoče ocenili Svetinove besede, da so številna priporočila že več let neuresničena. Ker se kršitve iz leta v leto ponavljajo, bi bilo mogoče dobro razmisliti o seznamu odgovornih za odpravo kršitev z imeni in priimki, je dejal Aleksander Reberšek iz NSi-ja. Ta seznam bi po njegovih besedah javno izpostavljali vse do odprave kršitev.

SDS za zakon glede vključevanja Romov v družbo

Poslanska skupina SDS-a je k priporočilu k poročilu Varuha, ki ga je pripravila komisija DZ-ja za peticije kot matično delovno telo in po katerem naj DZ priporoči vsem institucijam in funkcionarjem upoštevanje priporočil Varuha, vložila dopolnilo. V skladu z njim bi vlada denimo pripravila zakonodajne spremembe, ki bodo obravnavale romsko problematiko zlasti z vidika vključevanja Romov v družbo in šolanje.

Pri Varuhu človekovih pravic so v letu 2023 obravnavali skupno 6225 zadev, kar je 250 zadev več kot leto prej, ugotovili pa so 262 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter drugih nepravilnosti.

Varuh človekovih pravic predstavil kršitve, ki jih je obravnaval lani