Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer na prvi javni tribuni o energetskih vidikih JEK-a 2. Foto: BoBo
Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer na prvi javni tribuni o energetskih vidikih JEK-a 2. Foto: BoBo

Po preklicu referenduma o JEK-u 2, ki so ga med drugim povzročila razkritja o zakulisnem političnem dogovarjanju pred razpisom referenduma, in ob očitkih ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, da je zavlačevalo z objavo izsledkov analize direktorja družbe Eles Aleksandra Mervarja, v kateri ta je primerjal stroške različnih scenarijev za oskrbo z elektriko, so se v politiki in javnosti začeli pojavljati pozivi k prevzemu odgovornosti za nastale razmere. Med drugim so se začela tudi ugibanja o usodi ministra Bojana Kumra.

Na podlagi zadnjega pogovora s premierjem Robertom Golobom je minister v izjavi v DZ-ju ocenil, da se zaupanje ni popolnoma nič spremenilo in da se je na marsikateri točki celo okrepilo, "predvsem v skupnem in enotnem enakem pogledu za naprej".

Kumer je zatrdil, da je sam ves čas usmerjen naprej in da na ministrstvu ves čas poskušajo zagotoviti celovite in transparentne informacije najširši javnosti. Glede Mervarjeve študije, ki jo je ministrstvo objavilo v četrtek, je Kumer dejal, da je ta zelo kompleksna, na kar da so avtorja ves čas opozarjali. Po Kumrovih besedah so jo želeli na ministrstvu tolmačiti, tako kot je avtor želel, zato so jo poslali tudi svojim strokovnim službam.

Glede očitkov o zavlačevanju z objavo je poudaril, da je čas od prejema dopolnjene različice študije in od soglasja avtorja za umik stopnje zaupnosti štet v nekaj dnevih. Ugotavljal je, da so predtem uhajale določene informacije od delčkov te študije ven, čeprav je bilo ministrstvo naročnik in je Elesu kot sistemskemu operaterju elektroenergetskega omrežja dalo usmeritve, kaj vse naj študija upošteva glede na pozive, ki so jih pred referendumsko kampanjo dobivali od javnosti.

Kumer in Mervar ugotovila, "kako bogata razprava je nastala na podlagi študije"

Z Mervarjem sta po Kumrovih besedah govorila v četrtek. Ugotovila naj bi, kako bogata razprava je nastala na podlagi študije, a obenem tudi to, da si jo tolmači skoraj vsak po svoje oziroma si vzame tisti delček, ki mu ustreza. Ravno to je tisto, meni Kumer, kar so na ministrstvu želeli preprečiti in s strokovnimi službami ter ob pomoči Instituta Jožef Stefan dati celovito informacijo. Obenem je minister omenil željo, da se čim prej skliče javni posvet na to temo, ki bo čim bolj strokovne narave.

Sam sicer na podlagi študije ocenjuje, da ima Slovenija zelo dobro mešanico poceni obnovljivih virov, ki jih v čedalje večji meri vključuje v omrežje, a da hkrati država potrebuje tudi stabilen vir. Obenem pa je prepričan, da je treba v prihodnosti analizirati vse okoljske, podnebne, tehnične, energetske, gospodarske, družbene in finančne dejavnike.

Sam na podlagi analize vseh prednosti in slabosti kot najbolj optimalno različico prepoznava mešanico obnovljivih virov energije in uporabo obstoječe krške jedrske elektrarne do leta 2043 oz. tudi ob podaljšanju njenega obratovanja do 2063.

Kumer sicer verjame, da gre šele za začetek strokovne diskusije, ki naj bo "čim bolj vsebinska, čim bolj argumentirana, predvsem pa vključujoča". Če to v preteklosti ni bilo tako, to ni bila njegova krivda, je prepričan. "Jaz res ne čutim, da bi bil tukaj tisti, ki je izključeval katero koli javnost," je dejal in napovedal pripravo izhodišč za mednarodno študijo. Na MOPE-ju sicer niso skrivali, da referendumu niso najbolj naklonjeni. Tudi sicer ni želel komentirati vprašanj o tem, kdo bi moral prevzeti odgovornost za "fiasko" z referendumom.

Glede nadaljevanja razprave o projektu je optimističen. Povedal je, da na ministrstvu pripravljajo izhodišča za poseben zakon o projektu JEK 2. Pri tem verjame, da jim bo uspelo v novembru izhodišča pripeljati do razprave na vladi. Zakonski predlog bo imel po njegovih zagotovilih mnogo varovalk, zagotovili pa naj bi tudi zelo vključujoč in pregleden postopek priprave na največjo naložbo v zgodovini samostojne države.

Glede na prejeto pobudo družbe Gen energija za začetek postopka priprave državnega prostorskega načrta za novo jedrsko elektrarno pa je dejal, da je treba zagotoviti, da se postopek umeščanja čim bolj pospeši, za kar naj bi rešitve našli na ministrstvu za naravne vire in prostor.