Državni zbor bo obravnaval tudi dopolnilo mandatno-volilne komisije, ki predvideva, da bi bila poslanska funkcija nezdružljiva s katero koli funkcijo v lokalni samoupravi, denimo tudi funkcijo občinskega svetnika. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor bo obravnaval tudi dopolnilo mandatno-volilne komisije, ki predvideva, da bi bila poslanska funkcija nezdružljiva s katero koli funkcijo v lokalni samoupravi, denimo tudi funkcijo občinskega svetnika. Foto: MMC RTV SLO
Cbeta Zalokar Oražem
Vodja poslanske skupine Zares in prvopodpisana pod predlogom Cveta Zalokar Oražem priznava, da ima navzočnost predstavnikov lokalnih skupnosti v državnem zboru nekatere pozitivne učinke, a kljub temu meni, da v prid nezdružljivosti govori več argumentov. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Presečnik
Tudi v SLS-u se strinjajo, da obstoječa ureditev ni najbolj optimalna, vendar je po besedah Jakoba Presečnika v danih okoliščinah, ko druga raven lokalne samouprave še ni vzpostavljena, po njihovi oceni nujna. Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs predlog podpira tudi vlada. Foto: MMC RTV SLO
Funkcija poslanca in župana nezdružljiva?

Predlog vodij koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Cveto Zalokar Oražem (Zares) o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije je namreč podprlo le 34 poslancev, medtem ko jih je 46 glasovalo proti. Poslanci bodo tako tudi v prihodnjem mandatu opravljali funkcije v organih lokalne samouprave.
Po predlogu bi nezdružljivost poslanske in županske funkcije sicer začela veljati po naslednjih parlamentarnih volitvah. Mandatno-volilna komisija pa je ob obravnavi predloga dodala še to, da bi bila poslanska funkcija nezdružljiva s katero koli funkcijo v lokalni samoupravi, denimo tudi funkcijo občinskega svetnika.

53 POSLANCEV S FUNKCIJAMI NA LOKALNI RAVNI
Od 90 poslancev jih 53 funkcije opravlja tudi na ravni lokalne skupnosti. Županov in poslancev hkrati je 24, podžupanov v v poslanskih vrstah šest, 23 pa hkrati s poslansko opravlja še funkcijo občinskega svetnika.

Mnenja v DZ-ju so tudi po peturni razpravi ostala različna, tako znotraj poslanskih skupin koalicije kot opozicije. Večina je napovedala, da bodo njihovi poslanci glasovali po svoji vesti, tako do glasovanja ni bilo jasno, kakšna bo usoda zakona.

Zalokar Oražem: Ločiti državno in lokalno raven
Vodja poslanske skupine Zares in prvopodpisana pod predlogom Cveta Zalokar Oražem priznava sicer, da ima navzočnost predstavnikov lokalnih skupnosti v državnem zboru nekatere pozitivne učinke, a kljub temu meni, da v prid nezdružljivosti govori več argumentov. Cveta Zalokar Oražem meni, da je trebaločiti državno in lokalno raven ter uveljaviti delitev oblasti, kadar prihaja do mešanja izvršilne in zakonodajne oblasti, hkrati pa je omenila še kolizijo interesov.

Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs predlog podpira tudi vlada, saj bi bila tako odpravljena interesna nezdružljivost in preprečen konflikt interesov med državno in lokalno ravnjo.

V prid nezdružljivosti govorijo tudi poslanci SD-ja. Po besedah Bojana Kontiča so prepričani, da je tudi v interesu zaščite lokalne samouprave treba odpraviti neenako obravnavanje županov. A je Kontič kljub temu sporočil, da stališča vseh poslancev stranke ne utegnejo biti soglasna.

SDS za nezdružljivost le v mestnih občinah
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak priznava, da je področje nezdružljivosti funkcij treba urediti, a na celovit način. Po njegovih besedah se jim v SDS-u predlog zdi absurden, vložili pa bodo dopolnilo, s katerim bi nezdružljivost omejili le na župane mestnih občin. Od podpore dopolnilu je odvisna tudi SDS-ova podpora predlogu.

V DeSUS-u soglašajo s konceptom, ki ga utemeljuje predlog, a mu enotne podpore ne morejo zagotoviti. Anton Urh je dejal, da predlog večinske podpore poslanske skupine nima, zato bodo poslanci glasovali vsak po svoji vesti.

Tudi poslanci LDS-a bodo glasovali vsak po svoji vesti, je napovedal Borut Sajovic, in sicer "odvisno, kako bomo ocenili, ali zakon rešuje vse probleme ali ne". Sicer se strinjajo, da je treba ločiti državno in lokalno raven.

Tudi v SLS-u se strinjajo, da obstoječa ureditev ni najbolj optimalna, vendar je po besedah Jakoba Presečnika v danih okoliščinah, ko druga raven lokalne samouprave še ni vzpostavljena, po njihovi oceni nujna. V poslanski skupini opozarjajo, da so župani v državnem zboru jamstvo, "da bodo ljudje in njihove lokalne težave slišane ter zastopane na nacionalni ravni". Poslanci SLS bodo zato glasovali proti predlogu.

Podporo zakonu pa je v imenu SNS-a napovedal predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. "Dejstvo je, da imamo v Sloveniji preko 210 občin in najraje bi vsi župani sedeli tukaj notri in si delili državni denar, pozabili pa bi na vse ostale, ki niso župani ali pa niso prebivalci njihovih občin".

Na dnevnem redu tudi druge teme
Poslanci so imeli na dnevnem redu še druge teme. Razpravljali so o resoluciji o normativni dejavnosti (sprejeli so jo z 82 glasovi za in nobenim proti), opravili pa so tudi drugo obravnavo zakona o medicinskih pripomočki in hkrati sklenili, da bodo tretjo obravnavo zakona opravili v sredo. Razpravljali so tudi o dejavni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike do podnebnih sprememb.

Resolucija o normativni dejvnosti naj bi pripomogla k pripravi boljših predpisov in pomenila zavezo oblasti, da se samoomejuje v postopku oblikovanja politik, vlada pa bi se zavezala, da se bo pri pripravi politik in predpisov usklajevala z zainteresirano javnostjo.

Zakon o medicinskih pripomočkih naj bi po navedbah vlade podrobno in na novo urejal bistvene zahteve za uporabo in prodajo medicinskotehničnih pripomočkov, ki upoštevajo najnovejša spoznanja na tem področju. DZ je imel na dnevnem redu tudi deklaracijo o dejavni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike do podnebnih sprememb. To so jo sprejeli z 52 glasovi za in nobenim proti.

Funkcija poslanca in župana nezdružljiva?